Zdjęcie chętnie bym wrzucił, krytyki się nie boję, choć wiem, że każdy tu skupi się na kadrze/kolorach a nie na problemie. Nie wrzucam prywatnych zdjęć do internetu. Wezmę znajomych (jak się zgodzą) do kościoła i porobię im parę zdjęć, wtedy wrzucę to co mi wyjdzie.
Na czas nie parzyłem. Myślałem, że jak ustawie przysłonę do apart załatwi resztę. Myliłem się.
Może nie przepis tylko wyjaśnienie jak Ty to robisz. Już powiedziałeś, że używasz przysłony 1.4-2.0, teraz do tego trzeba dobrać pozostałe dwa parametry. Jak masz już doświadczenie to wiesz, że do tej przysłony trzeba manualnie ustawić czas 1/160 chcąc fotografować rodziców przechodzących przez kościół - czy dobrze myślę? Pozostaje dobrać ISO i mamy dobre zdjęcie. O takie wyjaśnienia mi chodzi.
Znam te zależności. Tu na forum był fajny obrazek trójkąta zależności. Patrzą na niego to można dobierać ustawienia w nieskończoność. Ja bym chciał podpowiedzi, że jak para idzie to czas musi być przynajmniej 1/160 - 1/200, bo wtedy będę miał nieporuszone zdjęcie. Do tego ustawiam sobie przysłonę na 2.8 bo np. da mi to odpowiednią ostrość dla takiego zdjęcia. Jak siedzią w ławkach po stronie kościoła na którą nie świeci słońce to powinienem użyć czasu 1/40, jak siedzą po stronie, gdzie pada słońce to czas (strzelam) 1/250. Chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia w takich sytuacjach.
Oni stali nieruchomo, ja robiłem zdjęcie z automatycznym doborem czasu, pewnie wskoczyło 1/30 i nie utrzymałem aparatu.
Już coś podpowiedziałeś z tymi czasami dla obiektywów, poczytam. Samego obiektywu nie mogę zmienić, bo czas kompletowania sprzętu mam już za sobą, teraz tylko nauka mi została.
To są moje gdybania, że czas to poruszone, że iso to szum, że crop to jakość. Lampa w kościele odpada, lampę mam
Widzisz, o takie wyprowadzenie mnie z błędu chodzi. Żeby powiedzieć, że to nie jest tylko naciśnięcie spustu migawki i jest cacy zdjęcie, bo mnie jako amatorowi tak się może wydawać. Chodzi o wskazanie właśnie takich niuansów, że przy takich warunkach to trzeba zrobić tak albo inaczej, żeby było dobrze. Jak napisałem, wyżej ja mogę latać po całym trójkącie zależności szukając odpowiedniej kombinacji do takich zdjęć. Chciałbym, abyście Wy mi zawęzili to szukanie.
Poczytam o GO w różnych warunkach. Do tej pory fotografowałem co najwyżej 2 osoby będące obok siebie.
Nie.
Dobrze, że i dla Ciebie znalazło się coś interesującego w tym wątku.