Witam, planuję zakup co prawda w przyszłym miesiącu natomiast rozeznanie chcę zrobić i w miarę przemyślany zakup, jestem zdecydowany co prawda natomiast mocno nagłaśniane są bezlusterkowce i trochę wszystko miesza mi się.
Od fotografii miałem sporą przerwę około 4-5 lat przez ten czas pozbyłem się całkowicie sprzętu jaki posiadałem natomiast zaszły chyba, duże zmiany w tym co wszyszło,
miałem co prawda nie za wiele [5d mk II + tamron 70-200/2.8 i 50/1.8 pare szt. YN + wyzwalacze], planuję powrócić do pasji puki co nie komercyjnie aczkolwiek nie wykluczam tego.
Chciałbym zacząć od FF raczej i postawiłem na 5d mkII jako że nie jest bogiem w AF jest FF i w miarę fajnie to działało kiedy korzystałem i cena jest dość przystępna gdzie kiedyś kosztował mnie "11 tyś" tym razem więcej chcę przeznaczyć na obiektywy niż BODY które zakładam że dokuipę 5ds r,
Obiektywy nad jakimi obecnie się zastanawiam wybrałem Canonowskie eLki jednak widzę rozbieżne opinie i trochę zagubiony jestem w temacie sigmy, tamronów, i całej reszty myślę że pomożecie mi w wyborze.
planuję zakup
16-35mm f/2.8 IIL lub 35mm f/1.4L
50mm f/1.2 IIL
85mm f/1.2 IIL
100mm f/2.8L
135mm f/2.0l
Postawiłem na te zakresy bo, obecnie sam nie wiem na jaki rodzaj fotografii się zdecyduję, co mnie wciągnie gdzie poczuję że to jest to co mi odpowiada. Za dawnych czasów byłem ogarniczony bez (samochodu, finansów mimo wszystko targałem pociągami blendy lampy i cały osprzęt), pamiętam że lubiłem pobawić się w makro, sesje plenerowe koleżanek z MM, półmetki, studnówki były moje (bawiłem się tym i fajnie wspominam). Natomiast byłem młodszym chłopakiem z zupełnie innym podejściem do tematu i robienia zdjęć przyszedł czas że coś mnie zbiło z tropu, sprzedałem wszystko co miałem i zapomniałem o tym, jak się okazało sprawiało mi to wiele frajdy i satysfakcji.
Wybaczcie mi chaos w pisaniu błędy i całą resztę nigdy nie byłem dobry z Polskiego.
A chodzi mi o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu w dzisiejszych realiach .