Wg mnie warto dopłacić. To nie jest tylko różnica pomiędzy DPAF a Hybrid CMOS III. Ale także spora jeśli chodzi o tradycyjny układ PDAF i wyraźna jeśli chodzi o jakość matrycy (DR!). Całość przyprawiona nowym DiGiC-iem, co rzutuje na działanie korpusu praktycznie w każdym aspekcie (nowe algorytmy). Nie to, że 750d nie da się robić zdjęć, ale 800d to korpus bardzo odważny jak na Canona
![]()
Czyli mowa o 800d czy o 200d?
200D i 800D sa tak podobne do siebie jak kiedys 100D i 700D. W 200D i 800D masz ta sama matryce, procesor. Roznica jedynie w fazowym AFie. Tym razem 200D ma rowniez gibany ekranik.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
Jak wygląda praca AF w live view pomiędzy 200D, 800D i 80D? Wszystkie oferują Dual Pixel przez co łatwiej filmować?
Czy jest sens decydować się teraz na zakup 77D/80D, czy lepiej poczekać? Może mamy jakiś cashback na horyzoncie?
Cześć,
Na forum jestem nowy natomiast przeczytałem już pół internetui chciałbym się Was czegoś doradzić.
Jestem zainteresowany zakupem aparatu Canon 200D ze względu min. na gabaryty. Aparat ma mi służyć do fotografii produktowej w domu lub w magazynie, czasami to nagrania filmiku produktu i wstawienia go na YT oraz do użytku prywatnego (zdjęcia z wakacji itp) Chce kupić nowy sprzęt także używanych nie biorę pod uwagę.
Mam mętlik w głowie ponieważ jak czytam internet to niektórzy polecają bardziej 750D, inni 600D (chociaż tutaj chyba nowego już nie kupię)
Co moglibyście mi doradzić ?
Kurs fotografii produktowej, na którym dowiesz się, co jeszcze będzie Ci potrzebne oprócz aparatu. Na kurs powinien wystarczyć jakikolwiek sprzęt mający manualne ustawienia (nawet stary kompakt wyższej klasy, ze stopką do lampy błyskowej, wartości 100-200zł), oczywiście nie zaszkodzi lustrzanka z podstawowym obiektywem (może być stara, za 200-300zł).
Jeśli od razu chcesz kupić nowy sprzęt, to odłóż połowę kasy na "inne wydatki" (kurs i dodatkowe wyposażenie), i poszukaj, co uda się kupić za to, co zostało.