Nowsze, ale technologicznie to samo rozwiązanie (przetworniki poza matrycą). Co gorsza jak ktoś rzeczywiście chce z nich "wyciskać" jakąś forsowną/nietypową obróbką, to szybko wyciśnie im flaki w postaci linii czujników AF (przykłady były nawet na tym forum). Te matryce to była zapchajdziura na czas uporania się z dual pixelem. I tak szybko jak się pojawiły, tak szybko zniknęły...
A swoją drogą chętnie bym się dowiedział jak z tym problemem radzą sobie inni producenci, w szczególności SonyNawet chyba się domyślam...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-12-2017 o 17:39
Jakiej innej, sensownej odpowiedzi oczekiwałeś, jeśli nie napisałeś co potrafisz, jakie masz umiejętności? Treść pytanie sugeruje, że doświadczenie nie jest zbyt duże, stąd porada o kursie.
Ok, bierz 200d z 18-55 STM, to bardzo fajny zestaw na początek, bo ma nową matrycę, a obiektyw (jak na "kity" Canona) też jest całkiem dobry. Niestety po jego zakupie może się okazać, że będziesz musiał dołożyć np. 2000 na obiektyw do produktów, które chcesz fotografować, i kolejny 1000-2000 na oświetlenie, a po wszystkich zakupach i tak nie będziesz zadowolony z efektów, obwiniając "tych na forum", bo doradzili Ci 200d a nie jakiś "profesjonalniejszy" sprzęt.
To nie była porada "poszukaj w google", tylko "poproś kogoś, żeby Ci wytłumaczył czego potrzebujesz", bo na tym poziomie ogólności (do jakichś przedmiotów, filmików i na wakacje) nie da się (odpowiedzialnie) doradzić niczego innego.
Ok zdecydowałem się 200D, ale zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić samego BODY a obiektyw wybrać jakiś inny.
I teraz kolejne pytanie. Jaki obiektyw byście polecili w zamian za KITOWY ? Mam już "Canon EF 50mm f/1.8 STM", ale chciałbym również zmiennoogniskowy z STM. Zastanawiam się nad "Tamron 17-50/2.8", ale chodzi mi po głowie myśl czy nie będzie on "za duży" do "najmniejszej lustrzanki świata" ? Czy nie będzie to komicznie wyglądać.
Świetnie bardzo dziękuje za podpowiedz. Na pewno go kupie (nie znałem tego obiektywu)
Przy okazji możecie napisać o nim kilka zdań ?