Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Canon Eos 200D

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon Eos 200D

Cytat Zamieszczone przez dariush Zobacz posta
    Cześć,

Na forum jestem nowy natomiast przeczytałem już pół internetu i chciałbym się Was czegoś doradzić.

Jestem zainteresowany zakupem aparatu Canon 200D ze względu min. na gabaryty. Aparat ma mi służyć do fotografii produktowej w domu lub w magazynie, czasami to nagrania filmiku produktu i wstawienia go na YT oraz do użytku prywatnego (zdjęcia z wakacji itp) Chce kupić nowy sprzęt także używanych nie biorę pod uwagę.
    Mam mętlik w głowie ponieważ jak czytam internet to niektórzy polecają bardziej 750D, inni 600D (chociaż tutaj chyba nowego już nie kupię)

Co moglibyście mi doradzić ?
    Hmm, jeśli masz światło do produktów 600D będzie wystarczający. Niestety video w puszkach xxxD jest takie sobie, brak większości ustawień z modeli xxD.

Jeśli masz kasę kupuj 750/760D, nowe matryce które już coś tam mogą, zobacz co Akustyk z nich wyciska.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta

Jeśli masz kasę kupuj 750/760D, nowe matryce które już coś tam mogą, zobacz co Akustyk z nich wyciska.
    To są "stare" matryce. Nowe są w 200d/800d/77d. Tak pro forma

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To są "stare" matryce. Nowe są w 200d/800d/77d. Tak pro forma
    Nowsze od osławionych 18mpix wyjadaczy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Nowsze od osławionych 18mpix wyjadaczy.
    Nowsze, ale technologicznie to samo rozwiązanie (przetworniki poza matrycą). Co gorsza jak ktoś rzeczywiście chce z nich "wyciskać" jakąś forsowną/nietypową obróbką, to szybko wyciśnie im flaki w postaci linii czujników AF (przykłady były nawet na tym forum). Te matryce to była zapchajdziura na czas uporania się z dual pixelem. I tak szybko jak się pojawiły, tak szybko zniknęły...

A swoją drogą chętnie bym się dowiedział jak z tym problemem radzą sobie inni producenci, w szczególności Sony Nawet chyba się domyślam...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-12-2017 o 17:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Niestety obawiałem się (i się nie zawiodłem), że otrzymam odpowiedź typu: "zainwestuj w kurs fotografii" , "poszukaj w google" , "użyj wyszukiwarki"
    Dziękuję za dobre rady które są zupełności słuszne, ale oczekiwałem innej odpowiedzi.
    Jakiej innej, sensownej odpowiedzi oczekiwałeś, jeśli nie napisałeś co potrafisz, jakie masz umiejętności? Treść pytanie sugeruje, że doświadczenie nie jest zbyt duże, stąd porada o kursie.
    Ok, bierz 200d z 18-55 STM, to bardzo fajny zestaw na początek, bo ma nową matrycę, a obiektyw (jak na "kity" Canona) też jest całkiem dobry. Niestety po jego zakupie może się okazać, że będziesz musiał dołożyć np. 2000 na obiektyw do produktów, które chcesz fotografować, i kolejny 1000-2000 na oświetlenie, a po wszystkich zakupach i tak nie będziesz zadowolony z efektów, obwiniając "tych na forum", bo doradzili Ci 200d a nie jakiś "profesjonalniejszy" sprzęt.
    To nie była porada "poszukaj w google", tylko "poproś kogoś, żeby Ci wytłumaczył czego potrzebujesz", bo na tym poziomie ogólności (do jakichś przedmiotów, filmików i na wakacje) nie da się (odpowiedzialnie) doradzić niczego innego.

Ok zdecydowałem się 200D, ale zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić samego BODY a obiektyw wybrać jakiś inny.

I teraz kolejne pytanie. Jaki obiektyw byście polecili w zamian za KITOWY ? Mam już "Canon EF 50mm f/1.8 STM", ale chciałbym również zmiennoogniskowy z STM. Zastanawiam się nad "Tamron 17-50/2.8", ale chodzi mi po głowie myśl czy nie będzie on "za duży" do "najmniejszej lustrzanki świata" ? Czy nie będzie to komicznie wyglądać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ok zdecydowałem się 200D, ale zastanawiam się czy przypadkiem nie kupić samego BODY a obiektyw wybrać jakiś inny.

I teraz kolejne pytanie. Jaki obiektyw byście polecili w zamian za KITOWY ? Mam już "Canon EF 50mm f/1.8 STM", ale chciałbym również zmiennoogniskowy z STM. Zastanawiam się nad "Tamron 17-50/2.8", ale chodzi mi po głowie myśl czy nie będzie on "za duży" do "najmniejszej lustrzanki świata" ? Czy nie będzie to komicznie wyglądać.
    Wygląd nie jest istotny, najważniejsze co i jak chcesz fotografować. Do 200d obowiązkowo zastanowiłbym się nad naleśnikiem EF-S 24mm.

Świetnie bardzo dziękuje za podpowiedz. Na pewno go kupie (nie znałem tego obiektywu)

Przy okazji możecie napisać o nim kilka zdań ?

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów