juz bylo D30, D60 a potem 30D i 60D, a jeszcze w miedzyczasie Nikon mial D60...
obeszlo sie bez czarnej dziury
zamienilem 100D na 750D. dobra zmiana. to jest calkiem niedrogi korpus, duzo lepsza matryca i balans ze szkielkami typu 70-300 L.
200D IMHO jak chcesz koniecznie malutkie pod ten nowy 18-55 albo 24 STM.
chyba bardziej, ze przed premiera takie sobie, dopiero po premierze beznadziejne. ale reszta sie zgadza![]()
Ale jeśli ktoś chce mieć certyfikowaną* najlżejszą lustrzankę na świecie, radziłbym trzymać się z dala od wersji kolorowych. Canon tylko zlecił zważenie i rozpoznanie dla wersji czarnej. Wciąż nie wiadomo ile waży biały więc nie jest potwierdzone że również jest najlżejszy.
*Najlżejsza lustrzanka cyfrowa z matrycą APS-C i odchylanym ekranem. Stwierdzenie dotyczy modelu w kolorze czarnym: około 453 g, pomiar wg standardów testowania stowarzyszenia Camera & Imaging Products Association. Stan na 28 czerwca 2017 r., wg rozpoznania dokonanego przez firmę Canon, Inc.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Myślałem, że 100D to jednorazowa akcja. Będą iść z tymi numerkami to się zapętlą ze starą 3 cyfrową serią Canona![]()
Zamienilem 100D i zestaw Fuji XE1/18-55/50-230/35f2 na 750D/18-55/55-250/10-18
Powod 1: gibany ekranik, duzo lepszy AF, lepsza matryca w cropowym body do plecaka landszaftowego obok 6D
Powod 2: mniejszy i duzo lzejszy od 6D zestaw APSC w podroz, w cenie niewiele wyzszej niz brakujacy mi obiektyw Fuji (10-24). I przy tym z canonowskimi kolorami. Nie ze lepsze od Fuji, ale jednak 12 lat przyzwyczajen swoje robi![]()
Odczuwasz jakieś braki względem fuji?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fuji 18-55 jest lepszym obiektywem niz Canon 18-55. mechanicznie i pod wzgledem mikrokontrastu. chcialbym taki obiektyw do 750D.
poza tym ciezko mowic o jakims odczuwaniu brakow. decyzja nie byla spontaniczna tylko dobrze przemyslana, wiec wiedzialem co zyskam i z czego bede musial zrezygnowac.
to co mi sie bardziej podobalo w Fuji to ogolna jakosc mechaniczna i kultura pracy. domyslne kolory Fuji (Provia) tez sa przesliczne i przy zdjeciach ludzi bardziej mi sie podobaja niz standardowe kolory Canona.
w sumie wszystkie trzy, ten AF tez bedzie lepszy. nie zmieni sie relatywnie maly uchwyt co 750D duzo lepiej balansuje z 70-300 L...
Hehe widzę że podążam podobnym tropem. W chwili obecnej mam 100D i X-E1 :-) Pierwszy był Fuji i po pierwszych zachwytach nad kolorkami doszedłem do wniosku że jednak Canon daje WB nie do pobicia. Szczególnie 100D jest w tym naprawdę rewelacyjny na AWB. Natomiast jeśli chodzi o AF to masz chyba na myśli szybkość a nie celność? Fuji jest wolny jak ślimak ale jak już złapie ostrość to nie ma bata - jest ostre. Canon za to mi potwierdzi i często d... z tego. Rok temu wszedłem na Rysy i miałem dwa najważniejsze zdjęcia z tamtego miejsca do wyrzucenia. W tym roku znowu mam zamiar tam wejść ale z innym Canonem. Gdyby nie AF to 100D miałby u mnie dożywocie. W pogodne dni jest dobry, ale jak tylko przyjdą chmury i brakuje kontrastu to jest loteria. Robię portret na molo w Międzyzdrojach a on mi ustawia ostrość na białym hotelu daleko w tle. Kurde słabo trochę...
Ps. Szkła do Fuji rewelacja, nawet 16-50 jest nie do pobicia. Za Canonem przemawia też dobry soft do obróbki rawów.
Ostatnio edytowane przez ocean ; 01-07-2017 o 15:50