Strona 119 z 133 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Uzależniony
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Mam oba i na II pracuje mi się dużo lepiej. Jest szybszy i ekran robi robotę.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Cytat Zamieszczone przez krzykik Zobacz posta
    tak sobie czytam i czytam,i w końcu nie wiem, warto się przesiąść z mkI na mkII czy nie??
    proszę o pomoc
    Czy warto? Może moje subiektywne odczucia pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII. Na wiosnę stałem przed podobnym dylematem. Głównie fotografowałem portret i krajobraz (6D i 5D ) i tu rzeczywiście 6d daje radę, nie można mu nic zarzucić, z jednym punktem autofocusa nauczyłem się żyć fotografując wcześniej kilka lat 5d. W starej szóstce środkowy bardzo czuły ale niestety pozostałe już niekoniecznie, szczególnie jak się fotografuje w studio przy świetle ciągłym, na dużych otworach przysłony, tu nie zawsze da się wykorzystać środkowy punkt, jak praktycznie każde przekadrowanie zmienia punkt ostrości. Od pewnego czasu wciągnęła mnie tez fotografia przyrody, głównie ptaki i tu zaczęły się schody, większość zdjęć dynamicznych nietrafionych. Żyłem tak z tym kilkanaście miesięcy, uczyłem się na nowo używać autofocusa, kombinowałem z różnymi ustawieniami, udało się trochę poprawić odsetek nietrafionych zdjęć ale to dalej nie było to z czego bym był zadowolony. Rozważałem zakup dodatkowego korpusu 7d lub 80d ale z pełnej klatki niekoniecznie chce wracać do apsc. Czytałem w necie opinie o nowej szóstce, pytałem i tylko narzekania, że Canon nie dał tego czy owego. Zacząłem szukać jakieś używanej jedynki, zastanawiałem się czy nie poczekać na następcę, tylko ile można czekać. Sprzedawałem obiektyw i okazało się, że człowiek, który go kupował, używał równolegle 6d i 6dMKII i trochę zasugerowałem się jego opinią, że aparat naprawdę jest niezły, a niepochlebne recenzje piszą pewnie ludzie, którzy nie mieli go w rękach. Stwierdziłem, że w końcu raz się żyje :-), postanowiłem zakupić ten aparat i nie żałuję decyzji. Przez pewien czas używałem starej i nowej szóstki razem, robiłem testy, porównania, nie widziałem żeby nowy zakup był gorszy ( obrazek, szumy, autofocus) w końcu sprzedałem starą szóstkę ( używałem jej z powodzeniem 4 lata). Teraz z perspektywy kilku miesięcy uważam, że nawet gdyby mocno nie wciągnęła mnie fotografia ptaków to kupiłbym nową szóstkę. Obrazek na pewno nie jest gorszy, a cała reszta funkcjonalności zdecydowanie lepsza.

Uzależniony Awatar RTSiak

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Czy warto? Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII.
    Skróciłem cycat ale zgadzam sie w 100%! AF robi mega robote w nowej 6. Sam mam obecnie mk1 i mk2.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.

Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.

Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.

Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.

Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.
    U mnie sigma 35 jeśli chodzi o af działa bardzo sprawnie bez względu na warunki oświetleniowe. Nawet używam bocznych punktów af zastanawiam się, czy nie dokupić docka. Podobno aktualizacja firmware jeszcze to poprawia. Niestety gorzej jest z moimi ulubionymi, małymi USM-kami 28, 50, 85. Parę dni temu wyznaczyłem im dokładniej korekty MA. Zobaczę na ile to pomoże. Przy tych nowych, ostrych obiektywach Af chyba ma łatwiej. Szkoda, że te nowe sigmy art są takie ciężkie. C50 1.4 - 290g vs. S50 1.4 - 815g od lat marzę o odnowieniu kompaktowych stałek f1.8-f2, ale raczej się nie doczekam.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    .

Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?

Aktualizacja 35a zrobi tyle, że będzie zdziałał DPAF no i korekta wad optycznych w jpg. Nowt firmware nie ma wpływu na zwykły AF (tylko w 50A ponoć ma).

Ja mam nadzieję bze nowy samy 85 da radę bo ma rozsądną wagę.

Uzależniony
    Miasto
    .

Dziwna rzecz mi się stała. miałem podpięte 100L macro z włączoną stabilizacją, zrobiłem zdjęcie i chciałem powiększyć, ale aparat zwisł. Musiałem wyjąć baterię, zmieniło się ustawienie punktów AF na prawą stefę, a miałem wczesnej wybrane wszystkie punkty i ten sam błąd. Za trzecim razem wyłączyłem stabilizację i już działał.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Masz zainstalowany firmware w wersji 1.0.4?

Oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.0.4 zawiera następujące poprawki:

1. Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach sprawia, że przyciski obsługi i niektóre funkcje panelu dotykowego nie reagują.
    https://www.canon.pl/support/consume...cm:125-1687629

Jeżeli tak i problem nadal występuje no to tylko serwis Ciebie ratuje:

https://photography-on-the.net/forum...1493059&page=2

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?
    Korzystam głównie z pojedynczego punktu i tu jest bdb. Czasami ze strefowego (9 kwadracików) i tu jest słabiej, ale nietrafienie bardziej wynika z błędnego doboru przez aparat obszaru, który ma być ostry. Myślę, że to się raczej sprawdza przy śledzeniu obiektów + przesłona od f2.8.

DPAF działa tylko zazwyczaj ekspozycja jest wtedy do bani (totalnie za ciemno). Tak na prawdę to głównie z tego względu muszę zaktualizować.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    .

Właśnie mam najnowszy firmware. Często używałem 100L i nigdy mi się to nie przytrafiło. Moze to nowy bug w tej wersji?

Jak na razie nie udaje mi sie powtórzyć błędu.

Strona 119 z 133 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów