Dziecko to szybkozmienny wulkan chaosu. Aby odpowiedzieć na to pytanie musiał bym test zrobić. Jednak nie sądzę aby DPAF w korpusie był ograniczeniem. Bardziej martwił bym się o szybkość obiektywu (jak szybko kręci i jak szybko się komunikuje). No i tu jest jeszcze jedna mała technikalia. DPAF jest ze względu na swój układ czuły na linie pionowe. Gdzieś tam w technice zawsze siedzi jakieś "ale" i lepiej być jego świadom zanim ugryzie w d. Jeśli świta ci pytanie w głowie czy tego też szukałem, to odpowiedź brzmi TAK. Sprawdzałem czym się różni Hybrid od DPAF. To pierwsze po prezentacji 750/760D spowodowało że zrezygnowałem z zakupu 6D i wybrałem "darmową opcję czekania". Maziano gibany ekranik okazał się w końcu swoją większą użyteczność. Doceni to ktoś kto poobcierał sobie ryło o skały, czy też korzystał z kąpieli błotnych w celu osiągnięcia niskiej perspektywy. Bez takich doświadczeń myślę że trudno docenić gibano maziany ekranik.
Co do czytania - to przed zakupem dość mało czytałem, bo internety są jak ten wątek. Sprawdziłem sample, które miały doprowadzać do skoków z mostu bez bungee i innych wyjątkowo podnoszących poziom adrenaliny czynności. Nie rozumiałem ich, ale po części doszedłem do przyczyn - uzależnienie od LR. Po prostu te wyciągane RAWy wyglądają po nim okropnie. Jak się wyciąga mroki, to algorytm AHD, o którego stosowanie posądzam LR jest najgorszy. Ale siła przyzwyczajeń i strach przed nowym to paliwo napędzające zyski korporacji takich jak Adobe i nie tylko. Po własnoręcznym grzebaniu w RAWach i zauważeniu, że rzeczywistość nie jest tak czarna jak starają się ją przedstawiać decyzja zapadła. Później trochę darmowego czekania, nie ze względu na cenę, ale na brak niezależnych aplikacji ruszających cr2 z 6d2. A że w między czasie i cena zeszła w dół, to same zyski.
I tu małe podziękowanie dla płaczek i hejterów. Dziękuję, dzięki wam kupiłem taniej. Ale możecie zrobić coś więcej dla tych co się zastanawiają nad zakupem. Skaczcie z dachów, skaczcie z mostów, ale cokolwiek zrobicie pamiętajcie o zostawianiu listu pożegnalnego, a w nim prawdziwej przyczyny swojej decyzji, bo 6D2 ma taki słaby DR, brak mu 4K i jest ogólnie zacofany ze swoimi technologiami z którymi to już w XIXw było by wstyd wyjść na ulice, bo konkurencja miała więcej i to w XVIIIw. Pamiętajcie o listach, to ważne, a wszystkim pozostałym zadowolenia z używania tak zacofanego sprzętu.![]()