IMO progres jest niewielki. Dlatego te narzekania.
Stary D750 od Nikona wydaje się lepszy o klasę.
Co gorsza w niektórych aspektach matryca z 6D nawet wypada lepiej.
Najwidoczniej nie jestem targetem tego body![]()
IMO progres jest niewielki. Dlatego te narzekania.
Stary D750 od Nikona wydaje się lepszy o klasę.
Co gorsza w niektórych aspektach matryca z 6D nawet wypada lepiej.
Najwidoczniej nie jestem targetem tego body![]()
DXO się wypowiedziało
https://www.dxomark.com/canon-eos-6d...o-performance/
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Nikoniarze studiujący wykresy DR i wyciąganie z cieni też w sumie nie mają powodów do zachwytu, bo niestety "stary" D750 ma słupki wyżej niż o wiele droższy obecnie D850, a więc jednak kroczek w tył.MIėdzy ISO 100 i 320 to prawie 1EV, a powyżej jest nie tak źle najwyraźniej tylko dzięki włączeniu dodatkowego odszumiania. Odgryźli więc trochę DR, ale za to dodali pikseli.
Może matryca 6dMark II wypada gorzej w niektórych aspektach niż 6d ale za to wg DXO bije 5dIII we wszystkich trzech zawodach, (plus w rozdzielczości.) Właściciele 5dIII teraz dopiero zdali sobie sprawę czym zdjęcia robili, bo takiej tragedii i lamentów nie było, mimo, że to droższa półka.I kto teraz odkupi te klocki, gorsze nawet niż tragiczny 6dII...Gdyby 6dII był taki, jakeśmy sobie wymarzyli, używanego 5dIII można by było teraz tylko sprzedać na złom jako stop magnezu.
![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Jeszcze chwila i okaże się, że nową szóstką jednak da się robić zdjęcia![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 20-09-2017 o 06:24
Odkąd kupiłem 5dmkIII słyszę jaki jest słaby. Że 6d lepsza matryca, że Af nie trafia, a to że banding i straszne szumy. Aparatem zrobiłem ponad 200k zdjęć, wymieniłem migawkę i hula dalej. Od pewnego czasu borykam się z problemem szumów na ISO 6400 ( od kiedy używam eizo 27 cali ) i zastanawiam się nad wymianą na ... 5d mkIV. Dlaczego chcę tkwić w tym archaicznym systemie? Stary jestem i leniwy. Znam na wylot serię 5d a szum 6400 na odbitkach, czy w albumie jest ledwooo widoczny. 5d to szybki aparat, a w mojej pracy liczy się szybka reakcja na to co się dzieje. Jakość i DR? Nie zmieniła się na przestrzenni ostatnich 6 lat, a 6 lat temu aparat w testach był uznawany jako znakomity. Dziś jest w tle za konkurencją, ale nadal da się nim robić zdjęcia. Podejrzewam, że 6d II da się robić też i to nawet odrobinę lepszej jakości.![]()
My tu gadu gadu, a tymczasem cena z dystrybucji PL spadła do przyzwoitego poziomu 8599![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko