6d klapie ładniej![]()
Dźwięk migawki jest zdecydowanie przyjemniejszy w 6d2. Szkoda tylko, że tryb cichy niewiele się różni od zwykłego.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Nie tym razem. Mam dwie puszki Canona, na które w dniu premiery strasznie narzekano, 50D i 6D. Jednak matryce dorównywały ówczesnej konkurencji. Poczekam na więcej testów, ale nie mam większych nadziei. Za dużo fotografów używało 6D zarobkowo, a to przecież sprzęt dla amatorów. Zemsta Canona. Nikon tak nie robi. Najwyżej wady fabryczne ;-).
--- Kolejny post ---
Nie zamierzam kupować na próbę. Nie lubię jak ktoś mnie traktuje jak głupka, a tak zrobił Canon. W 80% lub więcej moich zdjęć nie wyciągam z cieni wogóle lub odrobinę. Jednak czasem to robię. Jeżeli matryca MkII pod tym względem nie jest lepsza lub nawet troszkę gorsza od MkI, to wydanie 9 tYś.PLN w 2017 roku jest niepoważne.
--- Kolejny post ---
Zbyt poważnie potraktowałeś moje dywagacje na temat 6D MkII. Nie szukam rad na forach internetowych. Jestem tzw. półprofesjonalnym pstrykaczem i podzieliłem się moją frustracją z innymi użytkownikami sprzętu marki Canon. Przygodę z Canonem zacząłem w czasach innego mocowania obiektywów i tak zostało. Jednak nie jestem fanem Canona, tak jak nie jestem fanem marki Bosh, choć mam wiertarkę, odkurzacz i kuchenkę tej firmy.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Przy premierze obiecywali lepszą rozpiętość tonalną i lepsze wysokie ISO. Kłamstwo
W pełni się zgadzam. Dla mnie to brak szacunku dla klienta. Celowe działanie. W czasach analogowych, to fotograf decydował o jakości i rodzaju materiału światłoczułego. Teraz tego nie możemy zrobić i producent powinien zapewnić najwyższą jakość. Celowe montowanie matryc gorszej jakości jest pluciem w twarz klientów. Zgadzam się na niższą rozdzielczość zdjęć w tańszym sprzęcie, ale pozostałe parametry powinny być najlepsze do osiągnięcia w danym momencie.
--- Kolejny post ---
Piszesz jak handlarz od Canona. Canon nic mi nie obiecał, to ja zaufałem Canonowi kilkadziesiąt lat temu.
--- Kolejny post ---
Obiecywali, że rozdzielczość matrycy będzie większa, ale pozostałe parametry na poziomie matryc z 2012 roku ;-). Człowieku, ogarnij się. Tej matrycy nie da się obronić. Tym bardziej,że mamy dowody na to, że Canon potrafi wyprodukować lepszą matrycę. Okrojenie AF w 6D nie wystarczyło, to teraz okroili matrycę.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
No właśnie ciekawi mnie to, bo patrząc na filmiki na YT to dźwięk w mkII wydaje mi się właśnie gorszy.
Tryb cichy mówisz kicha?
Ludziska kłócicie się o mkII, że kwota nie adekwatna do jakości chociaż ceny już spadły do około 8500zł i zaraz pewnie jeszcze nieco polecą albo dadzą cashbacka. A jak ktoś nie lubi przepłacać to ściągać sprzęt z UK , przy obecnym kursie funta za body wyjdzie około 6500zł, i to już jest jakaś normalna cena, przynajmniej w stosunku do ceny mkI w Polsce.
Ostatnio edytowane przez 5pirit ; 13-09-2017 o 19:45
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN