Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
Proponuję nie polegać na różnych testach, bo widziałem błędy w czasach naświetlania - z zdjęcie na 5DIV na innym czasie na 6DII tez na innym, czy inne ustawienia suwaków w DPP, bo one zapisują się RAW. Często przez przypadek czy niedopatrzenie. Dlatego lepiej jest samemu po swojemu obrobić rawy z dwóch pszek i porównać.
Tutaj jest paczka RAWow z 6DI i z 6DII tych samych kadrów do ISO 100 do max - te same przysłony, te same czasy. I samemu posprawdzać, po zmniejszać do tych samych rozmiarów i porównać.
File sharing and storage made simple
Dzięki!
Obejrzałem sample w Lightroom'ie. Po rozjaśnieniu zdjęć na ISO 100 o 3EV obrazek wygląda bardzo podobnie. Natomiast przy tym samym zabiegu przy ISO 1600, minimalnie czystszy wydaje się obraz z 6D classic Tylko należy pamiętać, że nowa wersja aparatu ma o kilka mpix więcej, a ja oglądałem zdjęcia w skali 1:1, więc faworyzowało to starszy aparat. Nawiasem mówiąc na zdjęciach z nowszej wersji aparatu widać więcej detali. Nie spodziewałem się aż tak dużych różnic. Podsumowując, sensor w drugiej odsłonie 6d na pewno nie jest gorszy od tego, który trafił do jego poprzednika 4-5 lat temu. Tylko szkoda, że postęp jest minimalny