Ja tu nie zaprezentowałem żadnego poglądu,więc mój post nie podlega krytyce.
Sam nie jestem pewien czy defaultowe ustawienie w aparacie powinno pokazywać faktyczny wielki contrast naturalny fizycznie (czarne cienie) czy robić hadera w aparacie żeby wyglądało naturalnie dla oka. Dla mnie nie ma znaczenia, bo wszystkie zdjęcia obrabiam, a znam Cnona na tyle, że wiem co pokazuje, a jak jest naprawdę.
"Fotografia" to pojęcie tak szerokie, że trudno powiedzieć z czym ma lub nie ma czegoś wspólnego. Fotografia policyjna sceny zbrodni to też fotografia.
"Naturalnie" w sensie fizycznych własności - rzeczywisty zakres tonów może być tak szeroki, że cienie powinny być czarne i to jest "naturalne" z punktu widzenia projektanta aparatu, który pozostawienie robienia hadera uzytkownikowi.
6d nie jest "przyzwoite" w standardowym ustawieniu w sensie porównania z tym jak odbiera się rzeczywistość gołym okiem. Przykład 1: zdjęcie z PKiN ze słońcem dość nisko za plecami. Wychodzi zaskakująco czarny cień PKIN, którego okiem się w ogóle nie dostrzega. Zdjęcie wygląda zupełnie inaczej niż to, co się widzi, ale fizycznie różnica EV między cieniem i światłem jest faktycznie ogromna. Więc z punktu widzenia "rzeczywistości obiektywnej" obrazek jest naturalny, bo pokazuje tę różnicę.
Przykład 2: krajobraz z UWA pokazujący pola po horyzont z cieniem chmury. Okiem ten cień jest ledwo widoczny, na zdjęciu bardzo czarny.
Właśnie dokładnie z powyższych powodów Canon wymyślił ALO (Auto Lighting Optimizer), które zmniejsza contrast żeby obrazek wyglądał bardziej naturalnie dla oka. Oczywiście jak sie robi w rawach nie ma to wielkiego znaczenia poza podglądem i może ułatwieniem dla spieszących się, jak napisane poniżej. Więc nie ma tu absolutnie żadnych kontrowersji.
"ALO analyses contrast in captured images and modifies both shadows and highlights via tone curve adjustments to minimise loss of detail in contrasty light conditions."
(oczywiście bez ALO żadnej utraty szczegółow nie ma, one w rawie dalej są a ALO je tylko od razu wyciąga, co może zrobić również LR)
"Although ALO is a feature initially found on consumer level products, it is worth experimenting with for professional applications as well. If you are working to deadline it can help reduce the time needed in post-production before sending images to a client or picture desk."
Auto Lighting Optimizer - Canon Professional Network