Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Pierwszym moim cropem był 40d tuz po premierze za jakies 3000pln. Dziś ile kosztuje 80d?
    Ile (proporcjonalnie) zarabiałeś wtedy, a ile teraz?
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 15-07-2017 o 20:06

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Czy w Nigerii jest przedstawicielstwo producenta (oficjalna spolka Canon), która importuje sprzęt? Jezeli tak, to faktycznie traktują murzynów jak murzynów. Jezeli nie, to cena wynika z ilości pośredników.
    Tak, Canon wszedł do Nigerii w zeszłym roku i założył Canon Nigeria Imaging Solutions Limited.
    Canon has launched operations in Nigeria | TechCabal

Ja tylko chciałem powiedzieć, że czy to w Polsce czy Nigerii, Canon nie ma fabryk i nie ztrudnia tysięcy ludzi, więc musi za każdy sprzedany egzemplarz wyciągnąć te same pieniądze (cena minus koszty) w dolarach i nie ma na to żadnej rady. Taniej niż innym nie da.

A Nigeria ma kilka razy większą populację niż Polska (która to populacja planuje w większości wkrótce emigrację do Europy).

"Nigeria, with the largest population of over 180 million within Africa and the high MASH growth potential, is a key market for Canon. It is an important hub in Industrial & Production Printing segment, and has a thriving film industry – all of which Canon can support through our value added services. Our goal is to extend our services to the largest number of customers possible by being closer to them.”
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Oba kupowałem ok. roku po premierze. Nie w Polsce. Nie było mnie na to stać :-) Kupiłem w Niemczech, bo jak wiadomo to dość ubogi kraj więc i ceny sprzętu foto mają niższe. Tak, znam warunki cenowe i relacje pln/usd. Nie zmienia to jednak faktu, ze Canon z roku na rok winduje ceny sprzętu i nie ma to nic wspólnego z kursem walut, a z polityką marżową producenta.
    Pierwszym moim cropem był 40d tuz po premierze za jakies 3000pln. Dziś ile kosztuje 80d?
    .
    Ja skomentowałem faktami to co napisałeś w sprawie 6d. Nie chcę się wikłać w dyskusję co bylo10 lat temu bo ani to wątek o tym ani nie mam danych (a na zasadach wydaje mi się nie będę dyskutował). Jak chcesz porównywać cenę premiery do ceny po roku? Pokazałem, że cena w PL to cena w USA zamieniona na PLN + VAT 23%. DE owszem tańsze bo VAT tam niższy o 4%.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Ja skomentowałem faktami to co napisałeś w sprawie 6d. Nie chcę się wikłać w dyskusję co bylo10 lat temu bo ani to wątek o tym ani nie mam danych (a na zasadach wydaje mi się nie będę dyskutował). Jak chcesz porównywać cenę premiery do ceny po roku? Pokazałem, że cena w PL to cena w USA zamieniona na PLN + VAT 23%. DE owszem tańsze bo VAT tam niższy o 4%.

Ale ja przyznaję Tobie rację i nie podważam argumentów. Jest jasne, ze część ceny PLN wynika z kursu walut, część z VAT. Problem z tym co ponadto. Elektronika na przestrzeni lat tanieje, a to co Canon robi z cenami (nie tylko Canon bo i reszta towarzystwa), to lekko szacując podniesienie własnych marż o minimum 20% korzystając z koniunktury na wzrost sprzedaży foto. I w zasadzie z punktu widzenia przedsiębiorstwa to rozumiem, ale jako konsument niekoniecznie muszę.
    BTW - i tak wobec tego dobrze, ze nie mieszkamy w Nigerii.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ile (proporcjonalnie) zarabiałeś wtedy, a ile teraz?
    Merde nie wiem co tu edytowałeś, ale w moje pisanie włożyłeś nie moje słowa i odwrotnie. Niezbyt ładnie. Dxo akbar, buum.

Uprawnienia umieszczania postów