Strona 25 z 133 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Dopiero później niejaki cgarcia kilka postów dalej opublikował wyniki swojego testu zrobionego przy użyciu programu dcraw Official: Canon Announces the EOS 6D Mark II - FM Forums a że wyszło mu to co wyszło to już chyba nie jego wina? Jeśli "coś jest na rzeczy" to Canon powinien to poprawić, prawda?

Ten cały Rob Dickinson napisał później w jednym z postów "I'm assuming this is a production model firmware 1.0.2 but I dont know for sure" czyli nie był pewny na 100% czy egzemplarz który dostał do testowania był egzemplarzem z produkcyjnym modelem firmware. Kilka następnych podstron dalej już był bardziej pewny "OK my camera was a preproduction model apparently, so not sure how relevant my files will be to the final release"

Jak żyć, komu wierzyć?
    cgarcia pisze:

The dynamic range is very easy to measure (specially with Canon which uses masked pixels).
    Trzeba o tym przekonać wszystkich w internetach, którzy publikują różniste wartości DR.

Some people critiquize the DXO dynamic range definition, but every other definition out there (e.g. "photographic dynamic range") merely adds/substracts a fixed offset, even worse introducing external variables (e.g. circle of confusion) which only serve to make the results non comparable across cameras. And DXO does not uses the method I post here, but usually they yield nearly the same values.

It is 99,999% safe to state that the 6D2 has zero dynamic range improvement at low ISO compared to the 6D.
    To brakujące 0.001% to wg niego prawdopodobieństwo, że testowany egzemplarz jest inny od produkcyjnego.
    Jeżeli DXO czy inni opublikują inne wartości, z których wynika lepsze DR, to owszem będzie w 100% jego wina. Nie jestem całkiem przekonany, że dowolny RAW może dać wiarygodne pomiary DR.

W każdym razie rozjaśnianie całkiem ciemnych obszarów na skałach w 9016.cr2 o 2 EV wydaje się dawać całkiem dobre wyniki. Nie wiem, czy z 6D byłoby gorzej, ale nie jest źle.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 11-07-2017 o 18:15
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

trzeba spokojnie poczekać DxO na pewno wyda wyrok (chciałem powiedzieć werdykt) niedługo ja po prostu odrzucam taką ewentualność i nie wierzę, ale powoli tak na wszelki wypadek oswajam się z ideą 5D IV a kodeks bushido ma gotowe rozwiązania takich problemów (jesli rzeczywiście są w co nie wierzę).

6D o 2EV to się rozjaśnia z palcem w .... (jak u mnie na wsi gadają) przy nowoczesnych sensorach obracamy sie raczej w okolicach 4 a nawet 5EV albo lepiej ale dla mnie to (lepiej) już hardcore jest
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    ^^ Założę się, że więcej już żadnego aparatu do testów nie dostanie. Ktoś z pracowników Canona też pewnie oberwie...
    Ten też pewnie dostanie po łapach chociaż niby chwali:
    Canon EOS 6D Mark II Announced & We Reviewed It! - Steve's Digicams

Chciałoby się żeby mgiełka w dole wodospadu była mniej pstrokata

http://www.steves-digicams.com/asset...e-2-31506.html
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    trzeba spokojnie poczekać DxO na pewno wyda wyrok (chciałem powiedzieć werdykt) niedługo ja po prostu odrzucam taką ewentualność i nie wierzę, ale powoli tak na wszelki wypadek oswajam się z ideą 5D IV a kodeks bushido ma gotowe rozwiązania takich problemów (jesli rzeczywiście są w co nie wierzę).

6D o 2EV to się rozjaśnia z palcem w .... (jak u mnie na wsi gadają) przy nowoczesnych sensorach obracamy sie raczej w okolicach 4 a nawet 5EV albo lepiej ale dla mnie to (lepiej) już hardcore jest
    I tak i nie. Ja na 6D 2EV staram sie nie przekraczac, ale moze dlatego, ze samo ACR to u mnie wstep obrobki. A dalej w PSie czesto idzie nawet kilka filtrow NIK Collection (wprawdzie z czesciowym kryciem), ale juz one same wyciagaja niezle i dlatego wazny jest dla mnie material bazowy, bo widze utrate jakosci.

No ciezko mi kwestionowac testy DXO, jesli idzie o wykresy szumow, dynamiki tonalnej i glebi bitowej kolorow. Ale moze to jednak nie wszystko, wielu mowi, ze szumy na 5D4 sa ladniejsze, naturalniejsze niz w Sony, mi skolei kolory skory bardziej bardziej podobaja sie w Canonach niz Nikonach. Wiadomo mozna to skorygowac, jak i wiele innych rzeczy.... Ale jest wiele niuansow decydujacych o jakosci obrazka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ale tak swoją drogą to trzeba mieć nieźle nagwizdane żeby 6dII kupić za +9000pln. Nie wydałem tyle na nowy 5d2, a kilka stówek więcej zapłaciłem za 5d3 też nowy. I można tworzyć różne teorie, ale producenci sprzętu foto lecą z cenami w chu..steczkę. Ten aparat nie powinien mieć prawa kosztować więcej niż 7000. I nie obchodzi mnie stosunek pln do dolara, tylko stosunek producenta do rynku polskiego.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    I tak i nie. Ja na 6D 2EV staram sie nie przekraczac, ale moze dlatego, ze samo ACR to u mnie wstep obrobki. A dalej w PSie czesto idzie nawet kilka filtrow NIK Collection (wprawdzie z czesciowym kryciem), ale juz one same wyciagaja niezle i dlatego wazny jest dla mnie material bazowy, bo widze utrate jakosci.

No ciezko mi kwestionowac testy DXO, jesli idzie o wykresy szumow, dynamiki tonalnej i glebi bitowej kolorow. Ale moze to jednak nie wszystko, wielu mowi, ze szumy na 5D4 sa ladniejsze, naturalniejsze niz w Sony, mi skolei kolory skory bardziej bardziej podobaja sie w Canonach niz Nikonach. Wiadomo mozna to skorygowac, jak i wiele innych rzeczy.... Ale jest wiele niuansow decydujacych o jakosci obrazka.
    problemem nie jest ile kto wyciąga lub nie wyciąga - problemem jest czy ktoś wsadził w ten korpus "starą" nową matrycę i robi odgrzewanie kotleta tak jak to się odbywało przy słynnych matrycach cropowych czy nie? - i to jest zasadnicze pytanie - odpowiedź poznamy wkrótce.

Ja również nauczyłem sie żyć z drętwą matrycą cropa kiedy go używałem więć moja potrzeba "wyciągania cieni" na fullfrejmie jest niewielka i 6D realizuje ją z zapasem i nie jest to czynnik determinujący wybór korpusu ale nie przepadam za odgrzewanymi kotletami - nie zamierzam kupować bezlustra sony nie mówiąc już o innych "profesjonalnych" bezlustrach z małą lub maleńka matrycą i moim kolejnym korpusem będzie canon ale niekoniecznie 6DII.

co do ceny to chciałbym uniknąć dyskusji o niej - na forum zwykle zbacza na jakieś dziwne tory o zarobkach, kursach i innych tematach - rynek jest nadal konkurencyjny i cenę trzeba porównać z ceną konkurencyjnych korpusów (podobne możliwości podobne pozycjonowanie) i jak na razie w tej kwestii mam zdanie podone do tomfoot ale inni producenci w kwesti ceny też potrafią zadziwić - na ten moment porównując (tylko produkty canona) 5DIV, 5DIII i 6DII nie widzę argumentów uzasadniających zakup 6DII.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 12-07-2017 o 08:26
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    problemem nie jest ile kto wyciąga lub nie wyciąga - problemem jest czy ktoś wsadził w ten korpus "starą" nową matrycę i robi odgrzewanie kotleta tak jak to się odbywało przy słynnych matrycach cropowych czy nie? - i to jest zasadnicze pytanie - odpowiedź poznamy wkrótce.
    to jest Dual Pixel, wiec tam AF w trybie LV zapiernicza jak zloto. nawet nie tylko w porownaniu z 6D (bo ten ma AF w trybie LV koszmarnie wolny i tu chyba nawet EOS M1 go bije). wiec, owszem, to nie jest odgrzewany kotlet, przynajmniej technicznie rzecz biorac.

a co do oceny faktycznych mozliwosci matrycy to ja bym mocno i zdecydowanie zalecal poczekanie na uczciwe testy i opinie uzytkownikow. ocenianie czegokolwiek na podstawie jakichs tam opinii jakichs tam ludzikow z "Internetow", albo tez na podstawie czort wie jak naswietlonych i jak przerabianych JPEG-ow... myslalem, ze nawet malo ogarniete osoby potrafia zajarzyc, ze to nie jest w zaden sposob miarodajne...

internet jest jak powietrze... kazdy moze puscic baka i to sie bedzie dlugo unosic. a jesli zrobi to odpowiednio glosno, to sie tego faktu nie da przegapic. ale to nadal nie czyni z tego baka nowego modelu perfum...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Ja jestem bardzo ciekawy jak ten AF w LV czy przy nagrywaniu filmów będzie działał np. z 24-105L ver. 1 czy Tamronem 70-300 USD.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ale tak swoją drogą to trzeba mieć nieźle nagwizdane żeby 6dII kupić za +9000pln. Nie wydałem tyle na nowy 5d2, a kilka stówek więcej zapłaciłem za 5d3 też nowy. I można tworzyć różne teorie, ale producenci sprzętu foto lecą z cenami w chu..steczkę. Ten aparat nie powinien mieć prawa kosztować więcej niż 7000. I nie obchodzi mnie stosunek pln do dolara, tylko stosunek producenta do rynku polskiego.
    Rozumiem, że oba kupowałeś tuż po premierze? Przelicznik USD do PLN też był taki jak teraz? Witamy w świecie globalnych korpo, które używają USD do rozliczeń i na używanie PLN do tego się nie zanosi. Odlicz sobie VAT i będziesz miał cenę jak w USA po praktycznie "dobrym" kursie USD. W USA nie ma VAT, mają za to inne podatki, które po prostu są niższe niż nasz VAT. W Japonii też jest taniej bo tam mają niższy VAT. Trzeba się też przyzwyczaić, że Polska jest mało znaczącym rynkiem i cenami tutaj się mało kto przejmuje - można się wyprowadzić lub przełknąć tę gorzką pigułkę (można ew pokazywać niezadowolenie portfelem ale tupanie nóżką to na Canona ma zerowy wpływ). Poczekasz trochę to i w Polsce cena nowej szóstki spadnie...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 12-07-2017 o 11:20

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Poczekasz trochę to i w Polsce cena nowej szóstki spadnie...
    Tylko wtedy aparaty będą bardziej zaawansowane od 6D2 i ludzie beda patrzec na ten aparat jak na relikt. Beda woleli mniej zaplacic za 6D1 albo za jakas starsza 5tke. To prawda, nic nie usprawiedliwia jego startowej ceny. Ale poczekajmy na ruchy innych producentów.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 25 z 133 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów