Nie wyobrażam sobie żeby 98% vs. 100% robiło różnicę nawet w specyficznych profesjonalnych zastosowaniach.
Każedego stać na poświęcenie 2% powierzchni w tych przypadkach kiedy najwyższa precyzja kadrowania jest absolutnie wymagana (nie wyobrażam sobie takich przypadków) i kiedy dodatkowo nie można użyć kadrowania w LV. Chodzi tu chyba tylko o czystą pedanterię (zapłaciłem za te 2% powierzchni matrycy więc muszę je wykorzystać.
98% piwierzchni oznacza, że widać 99% wysokości i 99% szerokości kadru. Czyli przy standardowym (w Europie) formacie papieru A4 obcięta by była ramka grubości 1 mm z obu dłuższych krawÄdzi i 1.5 mm z obu krótszych.
To może robić różnicę tylko osobie z zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym.
niewątpliwie masz rację, nawet w 6DI wizjer nie jest bardzo tragiczny tzn, nie odczuwam (jakoś dramatycznie) jego ograniczenia - ale generalnie uważam że 100% wizjera w fulfrejmie należy mi się jak psu buda - tyle i tylko tyle - konkurencja nie robi sobie takich jaj.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 29-06-2017 o 23:04
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień