Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Nie wyobrażam sobie żeby 98% vs. 100% robiło różnicę nawet w specyficznych profesjonalnych zastosowaniach.
Każedego stać na poświęcenie 2% powierzchni w tych przypadkach kiedy najwyższa precyzja kadrowania jest absolutnie wymagana (nie wyobrażam sobie takich przypadków) i kiedy dodatkowo nie można użyć kadrowania w LV. Chodzi tu chyba tylko o czystą pedanterię (zapłaciłem za te 2% powierzchni matrycy więc muszę je wykorzystać.
98% piwierzchni oznacza, że widać 99% wysokości i 99% szerokości kadru. Czyli przy standardowym (w Europie) formacie papieru A4 obcięta by była ramka grubości 1 mm z obu dłuższych krawėdzi i 1.5 mm z obu krótszych.
To może robić różnicę tylko osobie z zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym.![]()
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-06-2017 o 21:17
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
tez tak mysle. chociaz te drobne roznice widac jak sie bardzo starannie kadruje
nope/ to oznacza 98% po szerokosci i 98% po wysokosci. tyle oznacza 98% krycia (bo w specyfikacji nie jest napisane, ze powierzchni).
na ekranie kompa nie ma ramek![]()
Tu masz rację (przynajmniej w przypadku specyfikacji Canona), chooć chyba inni podawali też jako % powierzchni. Wiadomo, że lepiej podać to, co daje większą liczbę. Np. analogowy Elan7 miał 90% x 92% czyli w wizjerze nie było widać 17% powierzchni klatki. 6d2 nie pokaże 4%.
Czyli z kartki formatu A4 wizjer nie pokazałby ramki o grubości 2.1 mm na dłuższych bokach i 3 mm na krótszych.
Z tym, że ta obcięta ramka nie musi być równa. Może być z jednej strony więcej niż z drugiej, i to jest rzeczywista oszczędność na braku 100% pokrycia. Nie jest to bowiem czysta złośliwość ze strony Canona - można mniej precyzyjnie dopasować wizjer do obrazu na matrycy co oznacz większą tolarancję pozycji matrycy i lustra. A takie precyzyjne dopasowanie kosztuje pieniądze.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-06-2017 o 00:47
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 29-06-2017 o 23:04
Jestem szumofobem
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Tak i dlatego pewnie ledwie zipie dostarczając swoim użytkownikom emocji w postaci co jakiś czas pojawiających się informacji o terminie bankructwa.
Nie wiem skąd, mimo upływu lat przy każdej kolejnej premierze wciąż pojawiają się "mędrcy" którzy chcą uczyć Canona marketingu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ja nie uczę naszej ulubionej firmy (nie śmał bym), ja tylko nie mam ochoty być ofiarą marketingu naszej ulubionej firmy - byłem mocno nastawiony na ten model i nie myślę o zmianie systemu bo to nie ma wielkiego sensu, ale "innowacyjność" i ewolucja modelu idzie w kierunku który mnie nie interesuje (zamiast wykastrowanego fulfrejma dostajemy rebela z matrycą ff - niby to samo ale nie do końca) więc może się okazać że w tym obrocie kasa zostanie w skarpecie - za rok będzie bezlusterkowiec ff naszej ulubionej firmy pożyjemy zobaczymy - może marketing zmieni swój pogląd ale może 6DII będzie hitem sprzedażowym - ja chwilowo jestem ogromnie zadowolony z posiadanego 6D i moje zdowolenie rośnie.
--- Kolejny post ---
jak patrzę na ten autofocus 6DII to przypominają mi się czasy kiedy byłem dumnym użytkownikiem minolty 7000i tam też były trzy punkty autofocusa ale te trzy punkty nie udawały że jest ich czterdzieści parę- czekam aż się pojawi w sklepach wezmę do ręki to może moje widzenie tego autofocusa sie zmieni - ale może dobiegaczka (przy takiej ilości skupionych w centrum punktów) będzie działać wyśmienicie i 6DII okaże się korpusem "sportowym" któż to wie.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 30-06-2017 o 08:02
Jestem szumofobem