Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta

Z ciekawych rzeczy wpadł mi jeszcze w oko świetny francuski test wersji przedprodukcyjnej (chociaż pracującej pod firmware takim jak wersja produkcyjna czyli 1.0.2). Co w nim takiego ciekawego?
Najciekawsze w tym teście jest to, że monsieur ocenił DR jako zbliżony do 5d4. Może miał niedokastrowany egzemplarz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
cienie czorne jak bobo żeby szumy nie wyłaziły (albo to szumy nie wylazły - wstawić co się woli) - jeśli to wybór fotografa to ok ale jeśli to wybór wymuszony przez sprzęt to jest kupa - z mojej perspektywy to ja nawet lubię ciemne (a nawet czasem takie czarniawe) cienie (ale nie takie jak na tych zdjęciach z linku) ale chciałbym mieć wybór - ja zwykle mam ale to wymaga pracy. oczywiście posty jak zwykle - emejzing, looks very good - takie opinie można poczytać też np. o każdym kiszkowatym szkle dowolnej firmy - od opinia internetowa człowieka który słabo rozróżnia co jest emejzing a co emejzing nie jest i wszystko jest dla niego emejzing - podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie takich opinii to pomyłka.

ten aparat powinien pozwolić na uzyskanie szczegółów i kontrastu w cieniach i jednocześnie ciemnych czerni nawet przy takim DR jak podobno ma to powinno być możliwe .
To, że cienie są czarne na zdjęciach prosto z puszki nic nie znaczy. Ja zawsze miałem wrażenie, że defaultowy kontrast w.np. 6d jest raczej przesadzony, chyba po to, żeby szum nie wychodził na dzień dobry i żeby fotograf cieszył się jak dużo może wyciągnąć z cieni. Może tak właśnie jest naturalnie i tak powinno być, bo to reprezentuje prawdziwy zakres tonalny, ale oko tak nie widzi. Oko widzi jak HDR. Więc zapewne ustawiając w aparacie mniejszy kontrast uzyska się na wyświetlaczu lepszą ocenę końcowego wygłądu typowego zdjęcia po obróbce.