Że też się wam chce..![]()
![]()
Ja znam gościa, który podczas jednego dnia zawodów na które jeżdżę robi spokojnie 20tyś klatek. Jednego dnia występuje czasami 120 zawodniczek a impreza trwa nawet ponad 10 godzin. To jest "hurtownik-profesjonalista" który ma adekwatny sprzęt i żyje głównie z tego. Ja wolę zrobić mniej klatek i ograniczam się tylko do mojej córki, która akurat występuje na zawodach i innych zawodniczek z tego samego klubu. Nawet przy tych ograniczeniach zdarza się, że zrobię ponad 1500 zdjęć. 6D2 powinien mi wystarczyć a w porównaniu do 5D2 to będzie na pewno lepiej przy wyższym ISO.
Ostatnio edytowane przez kardwa ; 25-11-2017 o 11:02
Ma stolik ze sprzętem i wszystko co potrzebne do obróbki na miejscu i praktycznie w czasie rzeczywistym. Ma pomocnika który ogarnia resztę a przy okazji robi live stream na YT.
zawody sportowe to bardzo fajny tematw tym roku robiłem fotki Mistrzostw Polski w MTB (Maja! <3 ), 1.5h -> 500 fotek. Ale potem przeglądanie tego, selekcja jednego ujęcia z 10 "takich samych" to mordęga. Zostawiłem mniej niż setkę. A do albumu czy jakichś slajdów wrzucę może z 10 najfajniejszych.
Fociłem jako amator 4 śluby dla rodziny, znajomych. Oczywiście na miejscu byli profi fotografowie, gdzie nie chciałem im wchodzić w drogę. Ale np. Siostra mówi, że moje fotki które miała na następny dzień były ładniejsze od 7tys. które dostała od swoich fotografów pół roku później, do tej pory tego nie przejrzelinatrzaskałem 500, zostało 200. Tak, że tak.. co kto woli.
Wracając do tematu6D2 nie dla mnie, nie ma nic extra nadto czego potrzebuję, ale jak ktoś się przesiada z jeszcze starszego modelu to spoko
![]()
[ 500px ]
Hehe no ja się już powstrzymalem od komentarza, bo jeśli ktoś tego nie robi "na codzienne" to sory, ale chyba nie bardzo łapie o co chodzi i dlaczego to są czasem takie ilości z których finalnie zostaje 10-20% zdjęć dla klienta.
Odnośnie oceny siostry i z doświadczenia jak ludzie (goście) potrafią się zachowywać na weselach to przypomniało mi się takie jedno przysłowie " darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby..." Oceny często są mocno subiektywne jeśli coś jest za darmo a za coś innego trzeba zapłacić często nie małe pieniadze. I nikogo nie mialem na celu tu obrazić, ale jak jestem na zleceniu i kilku gości skacze mi za plecami z aparatem, lub co gorsze po drugiej stronie ołtarza to sory ale mnie to wk.....
nie no, album dostali, to za co zapłacili, ale dostali też wszystkie fotki zrobione przez ojca pana młodego, w liczbie 7tys.tego nie przejrzeli, a porównywali fotki albumowe do moich
wrzućcie na luz. A ja nigdy nikomu za plecami nie skakałem, staram się być przezroczysty jak to możliwe
![]()
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV. https://store.canon.ie/canon-eos-5d-...FWOh7QodShILGg
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L