@mac2000 - mogę odnieść się do porównania z 1D4. Szybkość powiedzmy że taka sama, ale precyzja i czułość w ciemnościach zdecydowanie lepiej w 6D2.
@mac2000 - mogę odnieść się do porównania z 1D4. Szybkość powiedzmy że taka sama, ale precyzja i czułość w ciemnościach zdecydowanie lepiej w 6D2.
jest jest upgrade firmware do tego korpusu
może sensor poprawili?![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosłoLiczyłem na jakieś poprawki.
PS. dziś zgłosiłem do Adobe błędne odczytywanie mRAWów (pojawia się w LR czarna krawędź na górnej części zdjęcia) właśnie oddzwonili, że to bug ewidentnie i mają to poprawić. Pytanie, czy załapie się to jeszcze na ostatni update LR 6 :/
O obiektywach wiem prawie wszystko
Behamot się w tym specjalizował. Pisuje jako Pokoradlasztuki na forum optyczne.pl. W skrócie - w dziennym AF trafia, w sztucznym niekoniecznie.
Zerknąłem na twoją galerię. Fajne zdjęciawygląda jednak na to, że Ciebie problem nie dotyczy, bo fotografujesz głównie w świetle dziennym. Na 6d zdarza się jednak, że w sztucznym świetle przy niektórych żarównkach/świetlówkach trzeba dawać korekty w korpusie. Pamiętam kiedyś takie zlecenie, na którym musiałem zmieniać między 2 salami - na jednej na "0" a w drugiej od "+10" do "+20" w zależności od szkła.
Nie jestem w tym temacie specjalistą, ale wydaje mi się, że nie tylko temp. jest przyczyną. Te dzisiejsze, tanie, często chińskie świetlówki i LED-y mają dziury w widmie, migają i może czujniki AF w niektórych aparatach mają z tym problem. To na pewno nie jest tak proste, że tylko temperatura zaburza działanie AF, bo np. w świetle dziennym nie ma żadnej różnicy miedzy fotografowaniem w świetle lub w cieniu.
Miłego dniamoja www
Lol w życiu bym sam tego nie powiedział. Może dlatego, że większość fotek jakie robię 6D w warunkach żarowych jest po prostu ostraczasem AF błądzi ale przy małej ilości światła to chyba normalne?
https://photos.google.com/album/AF1Q...lcGu5c57GxD4eF
Natomiast co innego mnie zmartwiło jak zacząłem od nowa przygodę z polarem, że nawet w silnym dziennym świetle trzeba ISO do góry, bo fotki mogą być nieostre
Dobra, EOT.
Dziwne, mam to samo w 80D. Myślałem że to wina STM-owego kita. Używałem filtra Hoya HD Digital. Ten filtr na Fujikowym kicie działa jak należy. Na Canonie mydlił niemiłosiernie. Nie miałem innego więc nie wiem jak będzie z filtrami innych producentów. Ja sobie dałem spokój z polarami na jakiś czas...