Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania![]()
Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-11-2017 o 17:40
Zastanawiam się nad nowym 6d mk2. Chciałbym trochę "odchudzić" swój zestaw, podoba mi się odchylany ekran i DPAF. Mam jednak kilka wątpliwości. Może ktoś pomoże
1)AF z tego co czytam jest lepszy niż w 6d mkI (bardziej celny). Macie porównanie działania centralnego punktu względem tego z C5d mkIII? W szczególności na jasnych stałkach.
2)W 6d mkI bardzo często musiałem dawać korekty AF-u ze względu na temp. barwową światła w pomieszczeniu. W 5d mkIII nie ma tego zjawiska. Czy tu wyeliminowano ten problem?
3)Czy ten DPAF w liveview jest używalny jak jest trochę ciemniej?
4)Jak wychodzą kolory z tej matrycy?
5)Sporo osób narzeka na słabe osiągi matrycy 6dmk2 w porównaniu do innych współczesnych korpusów. Jest tak samo jak w mkI, czy może słabiej?
6)Jakie szybkości kart SD wykorzystuje to body? W C5d mkIII SD strasznie zamula - nawet przy małej serii.
Będę szczególnie wdzięczny za opinie osób mających styczność z C6d mkI i C5d mkIII.
Miłego dniamoja www
Możesz rozwinąć?
Dzięki
No w 5dmk2 skóra często łapała czerwienie lub magentę, w 5dmk3 i 6d mkI bardziej w żółcie. Pytanie jak w 6dmk2?
Źle mnie zrozumiałeś. Jak dla mnie matryca 6d mkI była bdb. Szczególnie na wysokich ISO ładnie trzymało kolory i detal. Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły
W każdym razie dzięki za odpowiedź!
Ostatnio edytowane przez jinks ; 11-11-2017 o 00:19
Miłego dniamoja www
mujboze...
a inne opinie w sieci sa takie, ze ajfon to robi w ogole najlepsze zdjecia na swiecie. tylko jak na nie popatrzysz to jakos nie bardzo...
6D mkII wyglada gorzej od Sony/Nikona jak wyciagasz o 5 EV z cieni. wiec jesli jestes w grupie osob, ktore nie ogarniaja obslugi swiatlomierza, to 6D mkII moze nie byc aparatem dla ciebie. dla osob troche ogarnietych z tym trudnym urzadzeniem (swiatlomierzem) ten 6D mkII moze sie okazac zupelnie fajny
Do oceny matrycy 6DII nie są potrzebne opinie w sieci tylko RAWy z tejże sieci, których jest od cholery - niedoświetlonych, prześwietlonych, małe ISO, duże ISO.
Wywołaj, pooglądaj. Inaczej będziesz musiał bazować na wywodach typu: "cienie w 6DII są znakomite bo ekranik jest odchylany"![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ktoś może coś powiedzieć z praktyki o jego AF w porównaniu do 5d mk3 ?
Chodzi o szybkość i celność oraz łapanie ostrości w półmroku.