Strona 89 z 133 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    No właśnie jeżeli weźmiesz pod uwagę FF w danej półce cenowej to się okazuje, że wcale nie taki spory.
    Bo spójrzmy.
    - pentax k1 - 9,5k
    - Sony A7 - 6-8k
    - Nikon D750 - ok. 8k, D610 - taniej
    - Canon 6DII - 8,5K, 6D - 6.5k, 5DIII już się podobno skończył...
    To by było chyba na tyle. Coś pominąłem w cenie do 10k? Jak dla mnie to nie jest spory wybór.
    Piszesz o bieżącej produkcji a ja o rynku który jest dostępny. Żadna firma nie jest w stanie utrzymac na rymku kilku body FF jednocześnie. Na rynku wtórnym możesz przebierac w FF

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ta dyskusja ma swoje korzyści, bo uczy, że moja opinia, chociaż najmojejsza, nie jest jedyna i inni patrzą na to samo zupełnie inaczej.

Ja na przykład nie biegnę do sklepu po 6dii, ale gdyby mi obecny 6d wpadł do Adriatyku lub bardziej prawdopodobnie innego akwenu (pewnie do Zatoki Meksykańskiej a tam soli tyle, że mdli), to prawie na pewno bym kupił właśnie 6dii. Pobawiłbym się, gdybym rzeczywiście cierpiał, dopiero zamieniłbym na coś droższego, może 5d4. Prawdopodobieńswo, że nabyłbym 5d3 wynosi dokładnie zero, już raczej zmieniłbym system na Sony albo Nikona z tej żałości.

Bardzo sobie cenię 6d z jego jakością na wysokich ISO, ale nawet gdyby 6dii był nieco gorszy pod tym względem czy wyciągania cieni, jednak zamieniłbym sie na szybki AF w LV i inne ficzery, które 6dii ma, w tym trochę lepszy obrazek na niskich i średniawych ISO. To nie jest małżeństwo, tylko aparat fotograficzny, a nawet kobietę można wykorzystać i porzucić jak nie pasuje.

Chyba nie mam takich skłonności do skrajności i dramatu, a przede wszystkim nie uważam, że którykolwiek "handlarz" ma w stosunku do mnie jakiekolwiek zobowiązania względem towaru, którego jeszcze nie kupiłem. Żadnej subskrypcji na Canony nie wykupiłem. To są jednorazowe transakcje. Oni oferują, ja zerkam i wybieram. Nawet na Rusi kupować nikt nie musi.

Różnice typu kilku lat i "nowoczesność" to raczej domena właśnie "handlarzy", których tak ceni sobie rzep, fotografia i moje wymagania nie zmieniają się w takiej skali czasowej. Jak się płaci, to się wymaga, ale też widziały gały co brały. A jak nie, to można sobie tylko pogadać.

--- Kolejny post ---

No właśnie jeżeli weźmiesz pod uwagę FF w danej półce cenowej to się okazuje, że wcale nie taki spory.
    Bo spójrzmy.
    - pentax k1 - 9,5k
    - Sony A7 - 6-8k
    To by było chyba na tyle. Coś pominąłem w cenie do 10k? Jak dla mnie to nie jest spory wybór.
    Mnie raczej dziwi, że jest aż tyle ofert aparatów fotograficznych dla amatorów po około $2000 sam korpus, których zupełnie nie widzę na ulicy. Kto to kupuje? Oczywiście Pentax istniieje tylko siłą woli, bo profitu z niego nie może chyba być żadnego. Stworzenie takiego towaru, zorganizowanie produkcji i sprzedaży to spora inwestycja. Sytuację ratuje tylko rynek o zasięgu światowym. To nie są telewizory. Albo etui na telefon, czy słuchawki dla dzieci i młodzieży za $5. Tam jest dopiero wybór.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-09-2017 o 21:44
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Bo spójrzmy.
    - pentax k1 - 9,5k
    - Sony A7 - 6-8k
    dokładnie tak samo mi wychodzi - wybór jest skromny

--- Kolejny post ---

[QUOTE=rzep;1357931]Gdybym musiał zmienić korpus dzisiaj, to 5D mkIII jest jedynym wyborem. Podobny sensor jak w 6D mkII, ale dużo większe możliwości puszki.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=Tom77;1357928]
    Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta

Ta matryca i aparat pewnie i w 2020 roku sie obroni. Za rok pewnie będziesz się w stopce sie tym aparatem chwalił. Ty mnie za handlarza a ja ciebie za dzieciaka uważam, co w piaskownicy coś usłyszal i w kółko to powtarza. Dyskusja z tobą nie ma większego sensu, wrócmy do niej za pół roku jak ludzie będa piali z zachwytu nad 6DII.

--- Kolejny post ---

Dobrze, to jest definitywny koniec dyskusji. Potencjalni klienci, nie bierzcie poważnie wpisów Tom77. Jego wpisy to marketing, podobny jaki możecie zobaczyć w reklamach TV. Pozdrawiam. Udanych zdjęć. Dla mnie temat skończony.
    jakieś cytaty w tym poście się po..... mieszały ja tego nie pisałem i mam podobne o ile nie identyczne zdanie jak twórca posta czyli rzep

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Chyba nie mam takich skłonności do skrajności i dramatu, a przede wszystkim nie uważam, że którykolwiek "handlarz" ma w stosunku do mnie jakiekolwiek zobowiązania względem towaru, którego jeszcze nie kupiłem. Żadnej subskrypcji na Canony nie wykupiłem. To są jednorazowe transakcje. Oni oferują, ja zerkam i wybieram. Nawet na Rusi kupować nikt nie musi.

Mnie raczej dziwi, że jest aż tyle ofert aparatów fotograficznych dla amatorów po około $2000 sam korpus, których zupełnie nie widzę na ulicy. Kto to kupuje? Oczywiście Pentax istniieje tylko siłą woli, bo profitu z niego nie może chyba być żadnego. Stworzenie takiego towaru, zorganizowanie produkcji i sprzedaży to spora inwestycja. Sytuację ratuje tylko rynek o zasięgu światowym. To nie są telewizory. Albo etui na telefon, czy słuchawki dla dzieci i młodzieży za $5. Tam jest dopiero wybór.
    Ja też nie dramatyzuję - nie pasuje mi - nie kupię - już sobie coś kupiłem z kasy przeznaczonej na 6DII , ale jak już pisałem moim kolejnym korpusem będzie pewnie lustrzanka firmy canon, a że nie bedzie to 6DII no cóż życie - kto stoi w miejscu ten się cofa - ten korpus niewiele wnosi to taka ślepa gałąź ewolucji jest

a co do oferty na FF dla entuzjasty to jestem zdumiony że jest tak mała - to spory rynek do zagospodarowania jest i bardzo niewiele trzeba zeby go zadowolić przykładem 6DI.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    nie rozumiem tej dyskusji jeśli kilka osób twierdzi że im nie pasuje ten korpus to znaczy że im nie pasuje - mnie na ten przykład nie pasuje i jakieś dziwne poglądy na temat co kto powinien nie zmienią mojego zdania.
    Wiesz to działa też w drugą stronę. Powtarzasz w kółko jak młynek modlitewny, że ten korpus nie dla Ciebie i Ci nie pasuje no to masz odpowiedzi. Może najpierw warto spojrzeć na siebie zanim się rzuci kamieniem w bliźniego .....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto

Dwie opinie od tej samej osoby. Podrzucam obydwie bo się nie dublują.

Canon 80D z pełną klatką
    ***** 18-09-2017,Majkell

Tyle można powiedzieć. Praktycznie to samo, te same minusy. mam 80D, 6D i 6Dmk2... -Plusem jest odchylany ekran i większa matryca niz w 6D -Ostrzenie za pomocą DUAL PIXEL nie wymaga korekcji obiektywu BF, FF. Chociaż przy umiejętnym ostrzebiu przez wizjer 95% zdjeć bylo ostrych jak brzytwa bez kalibracji! (sigma) -wyższa rozdzielczość i głębia koloru niż w 6D -6D mk2 podobnie jak 80D nie wspomaga doswietlania AF IR z lampy YN500EX a to jest wielka skucha. Starsze modele apratów normalnie współpracują. -Nowy format RAW nie jest obsługiwany przez windows 10 -przy zdjeciach seryjnych szybko sie zamula i dlugo zapisuje pliki, 6D radzi sobie z tym lepiej narazie tyle moge powiedzeic po kilku dniach uzytkowania. Ogólnie jestem zadowolony. Kolejna pucha to bedzie już Canon 5D mk 4
    Źródło: https://www.euro.com.pl/lustrzanki/c...y.bhtml#opinie

POLECAM, WARTO

mam starego 6D i nowego MK2.
    - autofocus nie dość, że szybszy to dokładniejszy, działa bez problemu z obiektywami sigmy i się nie myli! Nie ma FF czy BF. Do tego punkty są wystarczająco rozłożone w kadrze aby je wykorzystać. używam głownie szerokiego sigma 20 mm f/1.4 i sprawuje się super. Jak już nie sięgają punkty af to ostrze przez dual pixel!!
    - pomiar światła zauważalnie na wyższym poziomie niż w 6D - mniej przepaleń, wyaje się ze nawet wyższy zakres tonalny
    - ISO - nie testowałem szczegółowo ale wydaje się, że sa mniejsze szumy
    - RAW - wymaga najnowszych aktualizacji programów, jeszcze nei testowałem DUAL PIXEL RAW ale podobno daje kontrolę nad głębią ostrości!! to daje możliwość ewentualnych korekcji
    - Matryca - lepsza rozdzielczość - niby 6Mpix ale jest zauważalna różnica w szszczegółowości obrazu
    - filmowanie 60 klatek przydaje się do slowotion Do tego jest CYFROWA stabilizacja która sprawia że nie potrzebny mi juz flycam!! moge śmiało z ręki nagrywać (oprócz scen z bieganiem czy szybkim chodzeniem) Co trzeba wiedzieć o stabilizacji : są 2 poziomy. działaja one na dziwnej zasadzie poziom stabilziacji 1 zmniejsza obszar obrazu jakbysmy mieli obiekyw np 22mm. 2 poziom stabilizacji daje obraz jak z 24-26mm. a więc trochę zostaje zbliżony, jednak nie przeszkadza mi to.

OGROMNY MINUS za to że nie obsługuje doświetlania IR z lampy Youngnuo 500EX. Nie wiem jak z innymi lampami, ale canon 80D mial ten sam problem.
    Dlatego została u mnie stara 6D, która nie ma takich problemów i lepiej współpracuej z drukarką Canon selphy CP1200

Kolejna pucha pewnie 5D mk 4

Ocena: ***** Autor: Majkel
    Dodano: 2017-10-02 11:45:21
    ID: 32721
    Źródło: Canon EOS 6D Mark II Body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Czyli m.in. znajdują tutaj potwierdzenie słowa Cichego "nagle Sigmy dostały drugiego życia, bo o ile z pierwszymi 6d jakie używałem bywało losowo (zwłaszcza na 20A i 35A) tak z 6d2 jest niemal zawsze w punkt" które znalazły się w jednym z jego wcześniejszych postów.

Uzależniony
    Miasto
    .

Pomiar światła w oryginalnym 6d nie jest rewelacyjny więc jeśli naświetla lepiej to nic dziwnego, że autorowi wydaje się, że dynamika wzrosła.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Pomiar światła w oryginalnym 6d nie jest rewelacyjny więc jeśli naświetla lepiej to nic dziwnego, że autorowi wydaje się, że dynamika wzrosła.
    tzn. co dokladnie nie tak jest z pomiarem swiatla w mkI?

pytam bo od wiekow uzywam po prostu spota, lapie sobie najjasniejszy punkt w kadrze i pod niego +2 do 2,66 EV (w zaleznosci od tego czego sie spodziewam po jednak "az" 3% kadru) i to wszystko na ten temat. nie mialem nigdy problemow z pomiarem, poza syctuacjami gdy w jakis sposob przelaczylo mi sie ze spota na inny tryb. a jak biore inny korpus to sobie eksperymentalnie dochodze do jego korekty, np 750D trzymam blizej 2-2,33 EV a starsze Rebele 600D/100D to w ogole 2EV dla bezpieczenstwa, bo nie mialy tyle zapasu w swiatlach...

i z tej perspektywy te uwagi o pomiarze swiatla brzmia dla mnie jak kolejny problem, ktorym niektory uzytkownicy moga sobie wytlumaczyc swoje kiepawe zdjecia
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i z tej perspektywy te uwagi o pomiarze swiatla brzmia dla mnie jak kolejny problem, ktorym niektory uzytkownicy moga sobie wytlumaczyc swoje kiepawe zdjecia
    Z analogicznej perspektywy można twierdzić, że AF w 6D jest doskonały (bo używam tylko środkowego czujnika).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Z analogicznej perspektywy można twierdzić, że AF w 6D jest doskonały (bo używam tylko środkowego czujnika).
    nie, to sa trzy zupelnie osobne kwestie.

jedna jest proste jak cep urzadzenie o nazwie swiatlomierz. to w kazdym aparacie Canona dziala poprawnie. jak sie to umie obslugiwac i rozumie co oznaczaja wskazania, to to nie sprawia problemow

druga jest automatyka doboru ekspozycji w trybach nieautomatycznych. i tu jest bardzo duzo czynnikow, ktore moga decydowac o sukcesie. i jak kazda automatyka wymaga troche doswiadczenia uzytkownika i jego wyczucia jak to dziala. moze i nie jest idealna, ale ktos kto zna dobrze konkretny aparat (tj. przefocil nim kilka tysiecy zdjec i mysli co robi) nie powinien nadziewac sie na przypadki istotnie spartolonej ekspozycji przez taka automatyke. nie mowiac nawet o kompletnie spartolonej. przy rozpietosci tonalnej nawet takiego aparatu jak 6D mkI (duzej, mam na mysli) to naprawde trzeba IMHO byc bardzo leniwym lub ograniczonym, zeby na aparat zwalac wine.

trzecia. zupelnie osobna kwestia jest czujnik AF. i tutaj na 6D nie da sie pozostawic suchej nitki. fajnie, ze to jest trafny AF, ktory daje bardzo wysoka trafnosc przy pracy ze standardowym celownikiem optycznym (dla wielu wielka zaleta). ale jego szybkosc jest mizerna. jak rowniez pewnosc, bo np. w moim 6D mkI dwa z punktow (i to nie skrajnie boczne) wymagaja dwu- lub trzykrotnego poprawiania ostrosci (jak dawniej obiektywy Sigmy). i to ostatnie akurat jest problemem dla mnie, w landszafcie. powolnosc AF na szczescie nie przeszkadza w widoczkach, ale przy czymkolwiek ruszajacym sie (i nie zaczynajacym sie na "z" z kropka lub "s" z kreseczka) dyskwalifikuje ten aparat...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

"- ISO - nie testowałem szczegółowo ale wydaje się, że sa mniejsze szumy
    - RAW - wymaga najnowszych aktualizacji programów, jeszcze nie testowałem DUAL PIXEL RAW ale podobno daje kontrolę nad głębią ostrości!! to daje możliwość ewentualnych korekcji"

Widać specjalista, nie testował, ale wydaje mu się Dual Pixel RAW - faktycznie może i fajne (a może i nie), szkopuł tylko, że w 6d2 tego nie ma
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 89 z 133 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów