Zobaczcie co od*******ił Canon czyli porównanie podświetlanych pasków informacyjnych (najczęściej w Internecie na ten element wizjera jest używane określenie "info bar") z dwóch modeli aparatów czyli mojego kilkuletniego 5DS oraz świeżo zakupionego 6D Mark II:
Zmienili kolor na biały z domieszką czegoś jeszcze, nie jest to taka czysta biel. Ten kolor tak jebie po oczach że szok i bynajmniej mnie jako okularnikowi o słabym wzroku ale z bardzo dobrymi soczewkami w okularach bardzo przeszkadza w celowaniu. Na dodatek przy świetle dziennym daje się zauważyć lekkie migotanie obrazu na tym pasku.
Nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają. Zdjęcia porównawcze robiłem smartfonem w tych samych warunkach oświetleniowych i ewidentnie na nich widać iż abstrahując już od koloru podświetlenie w pasku informacyjnym 6D Mark II jest tak jasne, że aż się robi taka łuna wokół wyświetlanych cyfr.
Oprócz problemu z tym podświetleniem prawie wszystko inne mi pasuje - wymiary, waga, współpraca z obiektywami (podpinałem oparte na prawie wszystkich silnikach - AF, USM, STM, STM z IS, NANO USM z IS oraz manualne), obsługa w menu, nawet na grip już nie narzekam jak to robiłem przy swojej opisówce 5D Mark IV którego też przez chwilę posiadałem - ten tutaj jest świetny.
No ale ja nie zamierzam psuć sobie wzroku bardziej niż już mam popsuty. Patrzenie się nawet mimo woli na no już powiedzmy w największym uproszczeniu białe diody z bardzo bliska to nie jest dobry pomysł. Takie diody to mam w ruterze tylko patrzę na nie z metra a nie z centymetra.
Inne wady?
Canon prawdopodobnie zastosował tutaj underclocking procesora ponieważ menu ma niewielkie lagi widoczne przy przewijaniu lewo-prawo. Robiąc zdjęcia w formacie JPEG rozmiar L za pomocą Live View też zauważyłem niewielkie lagi przy ich zapisywaniu (dokładniej chodzi o moment kończący zapisywanie zdjęcia). Oczywiście takie lagi w zapisie zdjęć są niczym w porównaniu chociażby z moim 5DS no ale są - w 5D Mark IV nie zaobserwowałem ich w obydwu przypadkach (menu i zapis zdjęć). Zdjęcia zapisywałem na kartę pamięci Delkin Devices 16GB SDHC 633X UHS-I (U3).
Wybierak (te strzałki dookoła przycisku SET) czasami jest nadgorliwy. Jak się go dłużej przytrzyma to przelatuje zakładki w menu i tak ma być ale zdarza się że naciskasz go krótko "na raz" i potrafi przeskoczyć o kilka pozycji do przodu. Miałem tak najczęściej próbując przewinąć na jakąś zakładkę idąc wybierakiem w lewo. Tu również nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają.
Biel bieli nierówna (chodzi mi o AWB z priorytetem bieli) także osoby zarabiające pieniądze na fotografii niech lepiej nie miksują różnych modeli aby zachować jednolity "workflow".
Ciekawostki
Tak wygląda w menu aparatu pozycja "Korekcja aberracji obiektywu" po podpięciu manualnego obiektywu Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 ZE:
Tak wygląda lista wbudowanych profili obiektywów:
Tak jak widać wszystkie są wbudowane "od ręki" firmowo więc nie ma potrzeby uruchamiania EOS Lens Registration Tool.
To chyba wszystko co chciałem Wam przekazać, aparat po weekendzie zostanie odesłany do sklepu w którym został zakupiony celem otrzymania zwrotu pieniędzy za niego.