Strona 7 z 133 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    po przeczytaniu artykułu widze że 6D classic ma szansę być kultowym aparatem

--- Kolejny post ---

ale wizjera nie wymieni na 100-procentowy
    Nie wyobrażam sobie żeby 98% vs. 100% robiło różnicę nawet w specyficznych profesjonalnych zastosowaniach.
    Każedego stać na poświęcenie 2% powierzchni w tych przypadkach kiedy najwyższa precyzja kadrowania jest absolutnie wymagana (nie wyobrażam sobie takich przypadków) i kiedy dodatkowo nie można użyć kadrowania w LV. Chodzi tu chyba tylko o czystą pedanterię (zapłaciłem za te 2% powierzchni matrycy więc muszę je wykorzystać.

98% piwierzchni oznacza, że widać 99% wysokości i 99% szerokości kadru. Czyli przy standardowym (w Europie) formacie papieru A4 obcięta by była ramka grubości 1 mm z obu dłuższych krawėdzi i 1.5 mm z obu krótszych.

To może robić różnicę tylko osobie z zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-06-2017 o 21:17
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie wyobrażam sobie żeby 98% vs. 100% robiło różnicę nawet w specyficznych profesjonalnych zastosowaniach.
    Każedego stać na poświęcenie 2% powierzchni w tych przypadkach kiedy najwyższa precyzja kadrowania jest absolutnie wymagana (nie wyobrażam sobie takich przypadków) i kiedy dodatkowo nie można użyć kadrowania w LV. Chodzi tu chyba tylko o czystą pedanterię (zapłaciłem za te 2% powierzchni matrycy więc muszę je wykorzystać
    tez tak mysle. chociaz te drobne roznice widac jak sie bardzo starannie kadruje

98% piwierzchni oznacza, że widać 99% wysokości i 99% szerokości kadru.
    nope/ to oznacza 98% po szerokosci i 98% po wysokosci. tyle oznacza 98% krycia (bo w specyfikacji nie jest napisane, ze powierzchni).

Czyli przy standardowym (w Europie) formacie papieru A4 obcięta by była ramka grubości 1 mm z obu dłuższych krawėdzi i 1.5 mm z obu krótszych.
    na ekranie kompa nie ma ramek
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

a tak z innej beczki...

tak cisnie mi sie na usta: a co jesli ktos chcialby ostrosc ustawic nieco poza centrum obrazu?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Wizjer 98 % czy tam zabawkowy ekranik to jedno ale fotki są dramatycznie złe, kolejny link:
    https://www.shutterbug.com/content/c...ew-test-images

Takie coś produkuje mój G7X II. To jakaś potężna pomyłka albo walnięty soft do tworzenia JPGów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Te pliki są źle przygotowane. Coś ze zmniejszaniem albo za dużą kompresją. Nie możliwe żeby było tak słabo.
    Czekam na opinie pierwszych użytkowników odnośnie AF i matrycy, ale bardzo możliwe, że za jakiś czas go kupię
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Każedego stać na poświęcenie 2% powierzchni w tych przypadkach kiedy najwyższa precyzja kadrowania jest absolutnie wymagana (nie wyobrażam sobie takich przypadków) i kiedy dodatkowo nie można użyć kadrowania w LV. Chodzi tu chyba tylko o czystą pedanterię (zapłaciłem za te 2% powierzchni matrycy więc muszę je wykorzystać.

98% piwierzchni oznacza, że widać 99% wysokości i 99% szerokości kadru. Czyli przy standardowym (w Europie) formacie papieru A4 obcięta by była ramka grubości 1 mm z obu dłuższych krawėdzi i 1.5 mm z obu krótszych.

To może robić różnicę tylko osobie z zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym.
    niewątpliwie masz rację, nawet w 6DI wizjer nie jest bardzo tragiczny tzn, nie odczuwam (jakoś dramatycznie) jego ograniczenia - ale generalnie uważam że 100% wizjera w fulfrejmie należy mi się jak psu buda - tyle i tylko tyle - konkurencja nie robi sobie takich jaj.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 29-06-2017 o 23:04
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

niewątpliwie masz rację, nawet w 6DI wizjer nie jest bardzo tragiczny tzn, nie odczuwam (jakoś dramatycznie) jego ograniczenia - ale generalnie uważam że 100% wizjera w fulfrejmie należy mi się jak psu buda - tyle i tylko tyle - konkurencja nie robi sobie takich jaj.
    ta co albo chlapie olejem albo cos innego ma spartolone?

czy ta co sprzedaje papierosnice do podpinania pod szkla EF (bo wlasnych nie ma)?
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

.........konkurencja nie robi sobie takich jaj.
    Tak i dlatego pewnie ledwie zipie dostarczając swoim użytkownikom emocji w postaci co jakiś czas pojawiających się informacji o terminie bankructwa .
    Nie wiem skąd, mimo upływu lat przy każdej kolejnej premierze wciąż pojawiają się "mędrcy" którzy chcą uczyć Canona marketingu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

nope/ to oznacza 98% po szerokosci i 98% po wysokosci. tyle oznacza 98% krycia (bo w specyfikacji nie jest napisane, ze powierzchni).
    Tu masz rację (przynajmniej w przypadku specyfikacji Canona), chooć chyba inni podawali też jako % powierzchni. Wiadomo, że lepiej podać to, co daje większą liczbę. Np. analogowy Elan7 miał 90% x 92% czyli w wizjerze nie było widać 17% powierzchni klatki. 6d2 nie pokaże 4%.
    Czyli z kartki formatu A4 wizjer nie pokazałby ramki o grubości 2.1 mm na dłuższych bokach i 3 mm na krótszych.

Z tym, że ta obcięta ramka nie musi być równa. Może być z jednej strony więcej niż z drugiej, i to jest rzeczywista oszczędność na braku 100% pokrycia. Nie jest to bowiem czysta złośliwość ze strony Canona - można mniej precyzyjnie dopasować wizjer do obrazu na matrycy co oznacz większą tolarancję pozycji matrycy i lustra. A takie precyzyjne dopasowanie kosztuje pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-06-2017 o 00:47
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Pierwsze sample robione ekstremalnie ostrymi szkłami są makabrycznie nieostre:
    Canon 6D Mark II Review: Hands-On Preview
    Niby nie ma to nic wspólnego z body ale wyglądają jak z lichego APS-C
    Nie ma co panikować, ten "typ" tak ma.
    To akurat domena prawie każdego Canona, za wyjątkiem 1Ds MK III, 1D MK IV (ale trafić na taką sztukę wolną od wad to ze świeczką szukać) i niektóre 1DX MK II, choć to mocno zależy w jakich warunkach oświetleniowych. Już od pewnego czasu domeną Canona nie jest ostrość. Zacząłem przyglądać się na podstawie jakich oczekiwań powstają nowe Canony. A zatem parcie na wysokie ISO, więcej megapikseli. To jest filozofia Canona od dłuższego czasu, a reszta - nie jest ważna, bo i tak wszyscy zmniejszą do 800px na insta, albo fejsa i sobie doostrzą w PS.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Te pliki są źle przygotowane. Coś ze zmniejszaniem albo za dużą kompresją. Nie możliwe żeby było tak słabo.
    Czekam na opinie pierwszych użytkowników odnośnie AF i matrycy, ale bardzo możliwe, że za jakiś czas go kupię
    I teraz się dziwicie dlaczego Canon leje na ostrość? I tak się sprzeda! Bo to Canon, a nie jakiś śmieć! A zdjęcia robi przecież fotograf, a nie aparat!
    Ostatnio edytowane przez ultimator ; 30-06-2017 o 05:48

Strona 7 z 133 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów