Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
Może trochę od innej strony i jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna wypowiedź.

Przy wyborze kieruję się różnymi cechami sprzętu, ale dość ważną rzeczą dla mnie są kwestie przyzwyczajenia i tylko dlatego siedzę w systemie Canona pomimo pewnych bolączek z tym związanym (myślę, że w innych systemach jest podobnie).

Kiedyś próbowałem podejść do Nikona i po prostu mi nie wyszło, normalnie jak bym miał na nowo się wszystkiego uczyć od podstawa, błądziłem w obsłudze jak we mgle i dlatego odpuściłem.

Zaczynałem przygodę z fotografią cyfrową od kilku modeli Pentaxa, i powiem szczerze, że gdyby nie ograniczenia związane z dostępnością szkieł które chciałbym zakupić, to już bym dawno poszedł w Pentaxa K-1. Wydaje mi się, że jest to chyba jedyna firma, która tak nie "dyma" klientów co pozostali przodujący producenci.
Nie wiem czy Pentax dyma czy nie ale użytkownicy tego systemu wymarli czekajac na FF. Cena za puszkę kilka tys wyższa niż w Canonie. Pomijam ilość i cenę szkieł pentaxa. Z tego co wiem to z AF też w K-1 nie jest rewelacyjny. Pytanie czy Pentax wypusci jakiegokolwiek nastepce FF i nie wydyma klientów którzy pozostaną z niewiele wartymi topowymi szkłami których nie będzie gdzie podpiąć

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
co jesli matryca mkI jest dla mnie co najmniej wystarczajaca, za to najwieksza bolaczka jest AF. a mkII wlasnie to poprawia i jeszcze dodaje gibany ekranik, ktory daje mnostwo mozliwosci (foty z niskiej perspektywy, targanie nizszego wiec lzejzego statywyu w gory)???

osobiscie 6D mkII mialby dla mnie bytu nawet z matryca z mkI, bo ta jest absolutnie znakomita. poki co jedyna wada mkII dla mnie jest cena, ale poniewaz mkI nadal mi robi zupelnie dobrze zdjecia, to do wymiany mi sie nie pali. a jak do niej dojde, to cena 6D mkII juz bedzie akceptowalna...
Dla mnie też matryca z Mk1 jest wystarczająca, najbardziej tego ekraniku mi brakuje i FPS.