W 5D4 największą bolączką jest format 4K.
Ciekawe jak długo FHD będzie nadawało się do oglądania.
W 5D4 największą bolączką jest format 4K.
Ciekawe jak długo FHD będzie nadawało się do oglądania.
oczywiscie, prawda.
w tej sytuacji nie bede wiecej bronil tej protezywycofuje uwagi
osobiscie: wole dobrej jakosci FullHD od 4K.
ale to tylko ja. blogerzy, dziennikarze internetowi i ogolnie cale "internety" juz odkad Sony ma 4K dawno wiedza, ze FHD jest do d* i lepiej kupowac co najmniej 4K a najlepiej od razu 12K. jeden ciul, ze nic z tego nie wynika dla jakosci, natomiast cala masa problemow z pojemnoscia nosnikow, przegrzewaniem sie chipow, itd. itp. "internety" nie sa dobre w ogolnym spojrzeniu na zagadnienie i jakiejs funkcjonalnej ocenie...![]()
@akustyk - niby tak ale gdy za 10 lat rozdzielczość wzrośnie czy te nasze dzisiejsze wypociny nie będą wyglądały jak dziś 240p?
Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD.
Jaki komp jest potrzebny do takiej roboty? Ja robię filmik 3-5 minut w fhd 60p to i tak renderuje się hmmm z 15 minut na stacjonarnym i5 i nie najgorsza karta graficzna ale i nie najlepsza... taka w cenie pod 1000zł. I ile wolniej to będzie przy materiale 4k? Jaki sprzęt trzeba mieć aby podglad był np. w VEGAS był płynny? Czy to zależy od procka, grafiki czy od ramu?
Ooo to ja nie jestem osamotniony? ;-)
Ostatnio edytowane przez miszak ; 02-08-2018 o 12:17
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
@miszak
zależy od procka, grafiki, ramu i przede wszystkim od oprogramowania edycyjnego, jak jest napisane i jak potrafi wykorzystywać zasoby sprzętowe. Wspominasz o Vegas, no właśnie, do wersji 14 włącznie jest to muł, zarówno przy podglądach jak i eksporcie. To jest rozległe zagadnienie i nadaje się pod tematy video na tym forum, nie chcę zaśmiecać tego wątku.
@capo-di_tutti-capi
"Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD."
Jak najbardziej tak. To samo było przy downscalingu z EOS 7D, czy innego z pierwszych filmujących C do mpeg2 DVD
to jest tak: ogladac film FullHD z Bluracza na 40 calowym TV przy ogladaniu wzorowo zrobionych filmow z odleglosci wiekszej niz 2m nie zobaczysz detali. a to jest i tak metr blizej niz granica komfortu dla oczu przy tej wielkosci ekranu. IMHO. wiec dla mnie osobiscie to takie dobrze zrobione FullHD jest co najmniej wystarczajace.
widze roznice na zdjeciach miedzy ekranem FullHD a 4K. ogromna. ale przy filmie...
zgoda, z tym ze ja sam nie krece wideo, bo mnie to zupelnie ziebi. jako ogladajacy nie widze potrzeby rozdzielczosci powyzej FullHD. zwlaszcza ze stopklatka wycieta 4K i tak nie lezy kolo dobrego zdjecia 1920pixa czym ktos tam cos nakreci co bede ogladal... to juz nie moj biznes
![]()
Davinci Resolve, wersja darmowa wystarcza w zupełności do montażu, a o zaletach modułu Kolor już wszyscy wszystko napisali. Wadą mogą być wysokie wymagania sprzętowe, szczególnie karta grafiki. Wypróbuj wersję 14 (bo 15 jest wciąż w fazie beta).
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com