Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Paproch w obiektywie

Mieszany widok

Domyślnie Paproch w obiektywie

Witam 2 dni temu kupilem nowy aparat Eos 750D z obiektywem kit. Jest to moja pierwsza lustrzanka dlatego odkrywam dopiero ta dziedzine. Zaciekawilo mnie jak sprawdzic czystosc matrycy poczytalem, wzialem katrke zrobilem test i na zdjeciu kropka dosyc duza w pozycji gorny srodek. Zagladalem do srodka dalem reczne czyszczenie matrycy i nic nie widac matryca czysta. Zauwazylem ze w obiektywie jest jakis syfek. Tylko ze on jest na dole obiektywu. Czy to nie jest tak ze zdjecie widzi to w odbiciu lustrzanym i wszystko wskazywalo by na ten paproch w obiektywie? Ale dziwne bo jak trzymam palec w miejscu tego paprocha to na zdjeciu palec jest na dole a paproch na gorze.
    A niemam innego szkla zeby sprawdzic ta wade..
    Chyba to bedzie to bo jak patrze w obiektyw to widze odbicie do gory nogami
    Masakra 1 aparat wymienilem tego samego dnia bo byl paproch w wizjerku. Dostalem drugi. Nowe nie otwierane pudelko. Teraz mam cos w obiektywie tam w srodku i w wizjerku tez jakas kropka mniejwiecej po srodku. Jak na sprzet w takim przedziale cenowym to jestem bardzo rozczarowany takimi niespodziankami
    Ostatnio edytowane przez hakaloko ; 27-06-2017 o 13:05

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Paproch w obiektywie

Spróbuj użyć gruszki fotograficznej i przedmuchać matrycę. Przy ustawieniu jakiej przysłony widzisz ten punkt?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez draco_krk Zobacz posta
    Spróbuj użyć gruszki fotograficznej i przedmuchać matrycę. Przy ustawieniu jakiej przysłony widzisz ten punkt?
    A jak wydmucha ten środkowy AF [-] to jak będzie ustawiał ostrość ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    A jak wydmucha ten środkowy AF [-] to jak będzie ustawiał ostrość ?
    Boczne wydmuchac to jeszcze nie tragedia ale środkowy .....

7four- o ten srodkowy AF to bym sie az tak bardzo nie martwil bo to mala strata, ty lepiej zwroc uwage zebys sobie jelita nie przebil jak bedziesz sie bawil z ta gruszka..

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez hakaloko Zobacz posta
    7four- o ten srodkowy AF to bym sie az tak bardzo nie martwil bo to mala strata, ty lepiej zwroc uwage zebys sobie jelita nie przebil jak bedziesz sie bawil z ta gruszka..
    Ty się dobrze czujesz czy gacie za ciasne? Na gruszkę to idź lepiej do lekarza, może mózg zacznie oddychać jak po zabiegu postawisz stolca.

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ty się dobrze czujesz czy gacie za ciasne? Na gruszkę to idź lepiej do lekarza, może mózg zacznie oddychać jak po zabiegu postawisz stolca.
    Tobie na glowe..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez hakaloko Zobacz posta
    Witam 2 dni temu kupilem nowy aparat Eos 750D z obiektywem kit. Jest to moja pierwsza lustrzanka dlatego odkrywam dopiero ta dziedzine. Zaciekawilo mnie jak sprawdzic czystosc matrycy poczytalem, wzialem katrke zrobilem test i na zdjeciu kropka dosyc duza w pozycji gorny srodek...
    Coś mi się zdaje, że jeszcze mało poczytałeś
    Paproch na matrycy, jest zawsze w tym samym miejscu i coraz mocniej widoczny wraz z przymykaniem przysłony. Zrób kilka zdjęć na różnych ogniskowych i różnych przysłonach - sprawdź czy plamka jest zawsze w tym samym miejscu.
    Paprochy na obiektywie mogą być widoczne na zdjęciu jeśli są na tylnej soczewce - tych na przedniej nie widać na zdjęciach.
    Może wrzuć jakieś zdjęcie.
    Przeczytaj to: http://www.canon-board.info/pierwsza...n-450-d-88278/
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

niestety, musisz zmienić system
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    niestety, musisz zmienić system
    na kompaktowy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów