Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Prądożerne lampy

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie Prądożerne lampy

Witajcie.
    2 lata temu kupiłem lampę YN565EX. To była moja pierwsza lampa błyskowa. Już wtedy zaniepokoiło mnie że lampa pożera nowe, sprawne akumulatorki eneloop samym tym że jest włączona a nie błyska.
    Na tym polega moje fotografowanie że lampa musi być włączona, a jak błyśnie to może kilka razy w ciągu nocy(7-12h)
    W zimne noce lampa rozładowywała się do cna w ciągu 7h. Teraz latem wytrzymuje z 10h.
    Ok moja pierwsza lampa, może tak to z nimi jest. W sumie ekranik ciągle wyśwetla jakieś dane, pali się lampka sygnalizująca gotowość lampy, może to normalne.
    Parę dni temu kupiłem drugą lampę, nową YN560IV. Manualna, żeby może przez to wytrzymywała dłużej niż poprzedniczka(tak myślałem). Wytrzymuje 6H!
    No tego znieść nie mogę.

Czy są na rynku jakieś lampy, mogą być stare, obojętnej firmy, które nie będą pożerały prądu w takim stopniu jak moje YN?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Prądożerne lampy

Newell też tak żre Oryginalne nie mają takiego problemu.

tzn jak długo są w stanie działać? mógłbyś podać liczby? włożyć pełne akumulatorki i zostawić lampę włączoną(nie w trybie stand by) aż do rozładowania?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    tzn jak długo są w stanie działać?...
    Nigdy się nie zastanawiałem w ile akumulatorki się rozładują, ale używam 3 lamp YN 568EXII, C 580EXII oraz C 430EXII.
    Około 17.00 dwie lampy (430 i 568) lądują na statywach (pracują w M z reguły nie więcej niż na 1/2 mocy), a 580 na body (częściej w e-ttl) i tak do 1 w nocy. W lampach na statywach mam białe enelopy 1900mAh, a na body czarne 2500 mAh. Casami lampy przechodzą w stan uśpienia, ale nie jestem w stanie określić ile. Gdy wracam do domu i wkładam aku do ładowarki to białe najczęściej wykazują częściowe rozładowanie - dioda świeci na żółto, a czasem na czerwono. Natomiast czarne z lampy na body często po powrocie w ładowarce świecą na zielono czasem żółto.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    tzn jak długo są w stanie działać? mógłbyś podać liczby? włożyć pełne akumulatorki i zostawić lampę włączoną(nie w trybie stand by) aż do rozładowania?
    Jakie konkretnie ustawienia potrzebujesz sprawdzić? w jakim trybie lampa ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Tak. Canona.

po prostu włóż naładowane aku, upewniej się że nie masz włączonego trybu "stand by" i włącz lampę w trybie M. Myślę że możesz ja zotawić na 12h bo w tym czasie nie powinna się rozładować skoro obywa się z prądem lepiej niż YN,a potem to musiałbyś na nią zerkać chociaż co 2h żeby ustalić kiedy padnie.

Uzależniony

ok, to tak:

podświetlenie ekranu - off (C.Fn 22)
    usypianie - off (C.FN 01)
    Nie odpytuje czerwonym światłem.
    tryb M 1/2 mocy - od 24:00 - 08:00 ok - 1 błysk cd ... (robota, w sensie byłem w robocie, lampa w domu) do ok 19:00 - ok i 1 błysk, i ciągle na chodzie do 23:30.

C.Fn 10 - 60min - tego nie wyłączysz, w trybie slave, master i tak się uśpi wyłączy po godzinie(dla ETTL), w M tego nie ma.

czarne eneloop (sanyo)

Nie wiem ile błysków potrzebujesz zrobić. Sprawdziłem tylko gotowość do pracy.

Może wypożycz taką lampę. Lub dokup power bank (ten do lamp, nie pamiętam nazwy), tylko to drogie jest (canon), nie wiem czy YN to ma.

Tak jak pisałem, mogę porównać tylko do newell , a te wyżerają prąd dużo szybciej (te same akumulatory).
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 29-06-2017 o 00:10

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    ok, to tak:

podświetlenie ekranu - off (C.Fn 22)
    usypianie - off (C.FN 01)
    Nie odpytuje czerwonym światłem.
    tryb M 1/2 mocy - od 24:00 - 08:00 ok - 1 błysk cd ... (robota, w sensie byłem w robocie, lampa w domu) do ok 19:00 - ok i 1 błysk, i ciągle na chodzie do 23:30.

C.Fn 10 - 60min - tego nie wyłączysz, w trybie slave, master i tak się uśpi wyłączy po godzinie(dla ETTL), w M tego nie ma.

czarne eneloop (sanyo)

Nie wiem ile błysków potrzebujesz zrobić. Sprawdziłem tylko gotowość do pracy.

Może wypożycz taką lampę. Lub dokup power bank (ten do lamp, nie pamiętam nazwy), tylko to drogie jest (canon), nie wiem czy YN to ma.

Tak jak pisałem, mogę porównać tylko do newell , a te wyżerają prąd dużo szybciej (te same akumulatory).

Dzięki!
    Biere systemókę

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Paweł, możesz dokupić właśnie battery packa, tym bardziej jak i tak masz trochę akumulatorów do fotopułapek.
    https://www.google.ie/search?q=yn+ba...=3072&bih=1575
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów