Mam 24-70 f/4, 35 f/2 is usm i 85mm f/1.8 oraz 50mm f/1.8. 50 mm używam najrzadziej ponieważ zdjęcia z moich obiektywów o ogniskowych 35mm i 85mm podobają mi się znacznie bardziej. Zoomy używam przeważnie do krajobrazu i na wycieczkach. Zdjęcia ludzi robię praktycznie jedynie obiektywami stało ogniskowych. Wbrew pozorom ogniskowa 35mm jest bardzo uniwersalna. Ale ja jest amatorem, nie boję się, że jakieś zdjęcie mi ucieknie. Taki zestaw ma dla mnie jedną dużą zaletę. Albo potrzebuje ciemnego zoomy, który jest dość lekki i mały, lub potrzebuję dwóch lekkich stałek.
Natomiast gdybym zarabiał na zdjęciach nigdy bym nie wybrał tych obiektywów, które mam obecnie, mając jeden body pełnoklatkowe. Wszystkie je zastąpił bym bardzo dobrym (może nawet tak samo dobrym jak moje stałki na przysłonie f/2.8) ale ciężkim 24-70 f/2.8 L II. W tej sytuacji jego cena jest jedynie trochę wyższa niż wszystkich obiektywów, które ja używam jako amator. Mówiąc krótko, proponuję zamianę obiektywów autora wątku na jednego dobrego zoom'a 24-70mm ze światłem f/2.8