Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Tamron Sigma czy Canon ?

Mieszany widok

Domyślnie Tamron Sigma czy Canon ?

jak w temacie zapewne było kilka razy są testy ale mi zależy bardziej na opinii kogoś kto miał chociaż dwa z nich w rękach i miał jakieś porównanie w normalnym spacerowym użytku wpadło mi w ręce body+ kit canona w rozliczeniu i chciałem skompletować żonie sam nie używam canonów ale skoro jest to czemu nie wykorzystać

Budżet to 1500 więc dlatego padło właśnie na te obiektywy

Canon EFS 17-55 f/2,8 IS USM - oczywiście używka - a;le ciężko będzie
    Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
    Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - możliwa jest mała dopłata do wersji Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - ale czy oprócz stabilizacji której raczej nie używam jest sens ? 5 lat gwarancji wow

Obiektywy oprócz owego canona będą wybierane z kilku sztuk wiec zakładam ze pomijamy problemy z FF'/BF
    Ostatnio edytowane przez xanthe ; 23-06-2017 o 19:56

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Tamron Sigma czy Canon ?

Tak było wiele razy takie porównanie.
    Miałem pierwsze dwa. Jako obiektyw uniwersalny wziąłbym Sigmę 17-50 2.8 HSM
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna Awatar zojer

Sigma

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Tak było wiele razy takie porównanie.
    fakt ale jak wspomniałem nie jestem z pod znaku C i za bardzo nie wiedziałem nic o obiektywach pod ten system a czas naglił

Coś tam poczytałem tu zdecydowanie wskazujecie na sigme na forum optycznych wszyscy na canona

ale tez podjąłem pewne decyzje może teraz bardziej mnie nakierujecie

Canon odpad z tego co widzę na szybko fajnej sztuki w cenie 1500 nie wyrwę a muszę w sumie jutro kupić

zostaje wybór
    sigma - 3 lata gwarancji - 1540
    Tamron -5 lat gwarancji - 1250 wersja bez stabilizacji

są to ceny sklepowe za jakie mogę to umnie na miejscu dostać - pomóżcie pod tymi kontami

1. jak z trwałością chciałbym żeby żona miała to na parę latek ? i o ile zdaje sobie sprawę ze tamronik to raczej max 4-5 zanim się rozklekota to nie wiem co z sigmami nigdy nie miałem a to ponoć wersja EX czyli odpowiednik L ale czy wytrzyma więcej niż te lata gwarancji

2. co daje lepszy obrazek że tak powiem na ustawieniach auto bo żona raczej w rękach będzie miała lusterko pierwszy raz ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

sigma

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Na spacer to ja polecam EF-S 15-85 Canona - używka za 1500 zł . A nie pakować się w Sigmy czy Tamrony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez xanthe Zobacz posta
    jak w temacie zapewne było kilka razy są testy ale mi zależy bardziej na opinii kogoś kto miał chociaż dwa z nich w rękach i miał jakieś porównanie w normalnym spacerowym użytku wpadło mi w ręce body+ kit canona w rozliczeniu i chciałem skompletować żonie sam nie używam canonów ale skoro jest to czemu nie wykorzystać

Budżet to 1500 więc dlatego padło właśnie na te obiektywy

Canon EFS 17-55 f/2,8 IS USM - oczywiście używka - a;le ciężko będzie
    Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
    Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - możliwa jest mała dopłata do wersji Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - ale czy oprócz stabilizacji której raczej nie używam jest sens ? 5 lat gwarancji wow

Obiektywy oprócz owego canona będą wybierane z kilku sztuk wiec zakładam ze pomijamy problemy z FF'/BF
    Sigma i tamron na jednym pułapie. 17-55 bije je na głowę, to najlepszy cropowy obiektyw, ustepuje tylko sigmie 18-35, warty rozważenia jest tez 15-85

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Sigma i tamron na jednym pułapie. 17-55 bije je na głowę, to najlepszy cropowy obiektyw, ustepuje tylko sigmie 18-35, warty rozważenia jest tez 15-85
    jak wspomniałem do jutra nie wytargam używki w cenie przystępnej na już 15-85 za ciemny jak na moje odczucia ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez xanthe Zobacz posta
    jak wspomniałem do jutra nie wytargam używki w cenie przystępnej na już 15-85 za ciemny jak na moje odczucia ...
    W spacerowym użytku jakiej przesłony będziesz uzywał ?

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    W spacerowym użytku jakiej przesłony będziesz uzywał ?

Wiesz to określenie spacerowy bardziej orientacyjne .. bardziej uniwersalny może i w nocy będzie trzeba coś [pstryknąć czy też w miejscach gdzie lampa nie wchodzi w grę... po za tym rozumie że chcesz mi przeforsować te 15-85 ale sytuacja jak z 17-55 do jutra pewnej sztuki nie wykręcę w dobrej cenie pisałem już do 5 osób o papiery czy rocznik to mimo ze piszą ze ich nikt nie ma papierów ani nie może wskazać rocznika wiec kupować od handlarzy po serwisowych jakoś mi się nie chce

Czytaj uważnie jak odpowiadasz pisałem żona i pisałem że raczej będzie auto..:PP więc o jakiej ty mi przysłoni :P zanim ona do tego dojdzie minie rok jak nie więcej ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów