Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Canon 5D, nie udane czyszczenie matrycy

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 5D, nie udane czyszczenie matrycy

Cytat Zamieszczone przez HakunaMatata Zobacz posta
    Czy ktoś robił już taką kalibrację. Bo na Żytniej powiedzieli że mi ceny nie podadzą bo nie wiedzą ile to może kosztować.

Podobno po wymianie matrycy trzeba skalibrować matrycę z płytą główną?

Czy robił ktoś już wymianę matrycy, i wie jak to wygląda w przypadku tej kalibracji?
    Po wymianie matrycy winna być kalibracja + mapowanie.
    Sama wymiana, to dostosowywanie "niedoskonałości" wymiarów matrycy oraz mirror box'u do fabrycznie ustalonych odstępów pomiędzy tymi podzespołami (w tysięcznych milimetra).
    W 5D Mk I sam filtr jest teoretycznie częścią zamienną, ale CSI nie podejmuje się takiej wymiany (sic!).
    Najlepiej by serwisant wyjął matrycę i z bliska stwierdził czy to problem z powłoką filtra, czy może jakieś zanieczyszczenie się rozpuściło i np wraz z nadmiarem płynu przeszło na drugą stronę filtra lub zaschło na zewnętrznej stronie.

Uzależniony

Widze , ze wpadasz w desperacje , a to dobrych pomyslow nie doda. Pierwsze, co powinienes zrobic, to skontaktowac sie z kims, kto ma pojecie o czyszczeniu od strony praktycznej , bo wiecej szkod zrobisz niz naprawisz - teraz trzeba ocenic szkody i stopien ich usuwalnosci - i nie sluchaj tych wszystkich opowiesci o wymywaniu jakichs cienkich warstewek z filtra , powloki latwo sie nie zmywaja, chyba, ze zedrzesz mechanicznie , z kolei latwo je bardzo mocno zanieczyscic przy nieumiejetnym czyszczeniu. Jezeli masz mozliwosc znalezc sie w okolicach granicy zachodniej , w lubuskiem, to moge ci te matryce sprawdzic, ale musialbys mi ten aparat dostarczyc. Wymiana kompletnej matrycy sprawe tez ci zalatwi, ale po montazu czeka cie ponowne czyszczenie i to, co pisal kol. Naprawiacz - A regulacja polozenia matrycy mozliwa jest tylko w serwisie - o ile bedzie im sie chcialo...

Bywalec
    Miasto
    Marki

Panowie, byłem w serwisie. Faktycznie zeszła warstwa, panowie powiedzieli ze tak się dzieje w 5d i od dawna matryce czyszczą na sucho albo bardzo delikatnie. Znalazłem drugie body z uszkodzona migawka, matryca jest sprawna. Wystarczy przełożyć matryce (zrobię to sam). Podobno matryca kalibrowaniem jest do płyty głównej wiec ją też przełożę. Pozostaje pytanie czy po tym zabiegu będzie wszystko Ok? Bo jeżeli mam wydawać jeszcze kilka stow za regulacje to chyba bardziej opłaca się kupić drugie body sprawne za Ok. 1200 a to moje zostawić na części ???

I nie wiem która opcje wybrać ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    o ile bedzie im sie chcialo...
    ... i przy okazji nie znajdą innych uszkodzeń, których nie będą mogli naprawić z braku części (moje typy: mirrorbox, migawka), więc tego też nie zrobią, bo nie będą mogli udzielić gwarancji na naprawę.

--- Kolejny post ---

Znalazłem drugie body z uszkodzona migawka, matryca jest sprawna. Wystarczy przełożyć matryce (zrobię to sam).
    Czytałeś to?
    "Sama wymiana, to dostosowywanie "niedoskonałości" wymiarów matrycy oraz mirror box'u do fabrycznie ustalonych odstępów pomiędzy tymi podzespołami (w tysięcznych milimetra)."
    Masz odpowiedni sprzęt i dane?

chyba bardziej opłaca się kupić drugie body sprawne za Ok. 1200 a to moje zostawić na części
    Myślę, że to nie jest najgorszy pomysł.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Panowie, byłem w serwisie. Faktycznie zeszła warstwa, panowie powiedzieli ze tak się dzieje w 5d i od dawna matryce czyszczą na sucho albo bardzo delikatnie.
    I to ci powiedzieli w serwisie firmowym?

Pełne uzależnienie
    Miasto

mkamelg dokładnie to samo...

Tak, jak wcześniej już napisałem nie robiłem tego pierwszy raz... W 50d czyściłem i problemów nie było.

Teraz pytanie co z tym zrobić? W Canonie pewnie się nie będzie opłacało... Nigdzie nie mogę znaleźć części...

Może wywalić całkowicie filtr dolnoprzepustowy?
    W tym modelu aparatu (5D) nie można wywalić całkowicie filtru dolnoprzepustowego.

As I recall, the Canon 5D is one of the few cameras where a successful AA filter removal is not possible. An AA filter is really two filters, a slab of LiNbO3 that spreads the imave vertically, and another that spreads it horizontally. The 5D reduces the filter stack height by using the vertical LiNbO3 filter as the cover glass for the sensor. So, an AA filter removal will simply result in strange looking "vertical only" aliasing. Even if you use an aliasing removal plugin, like "demoirize" from P1C1, you can't really fix 5D weirdness.
    Źródło i więcej informacji w tym temacie: https://www.photo.net/discuss/thread...non-5d.403558/

Czy ktoś robił już taką kalibrację. Bo na Żytniej powiedzieli że mi ceny nie podadzą bo nie wiedzą ile to może kosztować.

Podobno po wymianie matrycy trzeba skalibrować matrycę z płytą główną?

Czy robił ktoś już wymianę matrycy, i wie jak to wygląda w przypadku tej kalibracji?
    Do wymiany jest ta mała "szybka" widoczna na zdjęciu podpisanym "Canon 5D Infrared DIY Tutorial Step 19", to jest właśnie ten filtr dolnoprzepustowy:

https://www.lifepixel.com/tutorials/...rials/canon-5d

Za taki filtr dolnoprzepustowy na eBay trzeba zapłacić od $98 do $200 bez kosztów wysyłki:

https://www.ebay.com/sch/i.html?_odk...ilter&_sacat=0

Taki jest niestety urok używania sprzętu kultowego/vintage/rare - brak łatwego dostępu do części zamiennych przez co ci którzy je posiadają mogą windować ceny do wysokości które czasem ciężko już zaakceptować.

Po wymianie tego filtru dolnoprzepustowego trzeba z powrotem zamontować matrycę w aparacie i skalibrować jej położenie co NIE JEST prostą sprawą a zostało fantastycznie omówione tutaj:

https://canonrepair.wordpress.com/20...a-dslr-camera/

Kupa roboty. Ja się w ogóle nie dziwię że na Żytniej nikt nie chce się w to bawić bo to jest przynajmniej jeden dzień z głowy poświęcony dla jednego klienta a co z resztą? Będąc autoryzowanym serwisem mają jakieś normy czasowe i muszą się ich trzymać.

To jest blog jakiegoś naprawiacza z Węgier. Jak nikt w Polsce nie chce się podjąć naprawy a masz część zamienną to możesz się z nim skontaktować i powinien Tobie odpisać czy on podjąłby się tego zadania czy też nie.

Co jest moim zdaniem nieopłacalne ze względu na koszt sprowadzenia sobie tego filtru dolnoprzepustowego więc najlepszym wyjściem będzie chyba zakupienie sobie drugiego sprawnego egzemplarza tego modelu aparatu i nie dotykanie się później do czyszczenia matrycy, przynajmniej do momentu kiedy zabrudzenia nie zaczną Ciebie wybitnie wkurzać. Ja miałem swój moment krytyczny kiedy po samodzielnym czyszczeniu matrycy na mokro w moim 5D (kupiłem go używanego) nadal na f/8 zostawała mi spora ilość jakichś kropek (na szczęście nie w centrum kadru) czyli już tak mocno wżarł się jakiś syf w ten filtr dolnoprzepustowy że nie dało rady go usunąć. Tak mnie to wkurzyło że sprzedałem tego kurzołapa, kupiłem sobie nowiutkiego 6D i miałem tak zwany święty spokój.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 10-07-2017 o 15:46

Bywalec
    Miasto
    Marki

No nic, pozostaje mi kupić inny aparat. Ale kupię chyba 60d bo te 5d to faktycznie już zabytek i żadnych części do niego nie ma. I tak głównie robię makro.
    Szkoda tylko że skończył żywot z tak błachego powodu. No ale nie mogłem tego przewidzieć, nie spodziewałem się że możliwe jest rozpuszczenie jakichś powłok ....

Jeszcze jedno, rozumiem że w przypadku wymiany migawki. Również trzeba robić kalibrację matrycy ponieważ trzeba ją zdjąć???
    Ostatnio edytowane przez HakunaMatata ; 11-07-2017 o 11:07 Powód: Pytanie

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

No skoro zadecydowałeś zakończyć żywot aparatu, to spokojnie możesz dale pucować filtr do całkowitego zmycia tych rozpuszczających się powłok (o ile to faktycznie prawda).
    R3 + RF85LDS

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Jeszcze jedno, rozumiem że w przypadku wymiany migawki. Również trzeba robić kalibrację matrycy ponieważ trzeba ją zdjąć???
    W przypadku wymiany filtra czy migawki wystarczy zastosować poprzednie ustawienia matrycy. Migawka i filtr nie powinny wpływać na odległość matrycy od miror box'u.
    Zamiana matryc i płyt głównych w aparatach nie przyniesie pożądanego efektu - sam mirror box ma przecież znaczące różnice w wykonaniu.
    Poszukam po znajomych, to może znajdzie się jakiś filtr do tej piątki.

Bywalec
    Miasto
    Marki

Cytat Zamieszczone przez Naprawiacz Zobacz posta
    W przypadku wymiany filtra czy migawki wystarczy zastosować poprzednie ustawienia matrycy. Migawka i filtr nie powinny wpływać na odległość matrycy od miror box'u.
    Zamiana matryc i płyt głównych w aparatach nie przyniesie pożądanego efektu - sam mirror box ma przecież znaczące różnice w wykonaniu.
    Poszukam po znajomych, to może znajdzie się jakiś filtr do tej piątki.
    Hej, rozebrałem go. Faktycznie zeszła farba. Spróbowałem ją zmyć całą. I niby się udało, ale od tarcia tak jakby zaczęła schodzić kolejna.(tak do wygląda)

Naprawiacz, z tego co widzę to sama wymiana matrycy, czy tego filtra to żaden kłopot. 15 minut roboty. Tylko gorzej jeżeli chodzi o te ustawienie tej matrycy.

Na żytniej powiedzieli że przy wymianie migawki również robi się kalibrację położenia matrycy. Być może ma tu znaczenie siła dokręcenia śrubek????

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów