Witam,
Zauwazyłem że kiedy chce zrobić zdjęcie niebu (bez horyzontu), poprostu głowa do góry i zdjęcie to na AF nie mogę go wyostrzyć, jest jakiś sposób ku temu? Czy lepiej jest łapać fragment horyzntu a później odpowiednio przekadrować?
Witam,
Zauwazyłem że kiedy chce zrobić zdjęcie niebu (bez horyzontu), poprostu głowa do góry i zdjęcie to na AF nie mogę go wyostrzyć, jest jakiś sposób ku temu? Czy lepiej jest łapać fragment horyzntu a później odpowiednio przekadrować?
jeśli niebo jest mało kontrastowe to zapomnij o AF-ie, tylko po co robic zdjęcie takiemu niebu?
No niby nie ma to sensu, ale ogólnie to zauwazyłemDlatego pytam, bo czekam aż przestanie padać żeby spróbować podczas zachodu słońca
łapiąć niebo ze słońcem i horyzont
A słońce zawsze wyjdzie przepalone?
Jeżeli na niebie są chmury, to może na granicy - biała chmura błękitne niebo złapiesz ostrość. Przy jednolitym (bez chmur) to raczej bez sensu.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
No przy jednolitym to wiemOK, spróbuje tak jak mówisz
![]()
Dziękuje za pomoc![]()
widać że nie wiesz jak działa AF, zrób prosty test spróbuj ustawić ostrość na jednolitej gładkiej powierzchni w całym kadrze na przykład gładkiej ścianie albo białej kartce, a potem przyłóż coś kontrastowego do tej powierzchni, po takim teście powinieneś dojść do właściwych wniosków![]()
Test z zapieta i wlaczona lampa tez sie liczy?Zamieszczone przez Zaibatsu
![]()
![]()
...
nie no coś ty dopiero jak masz zapiętą lampę co najmniej 580 EX i szkło 70-200 L IS USM, bez tego szkła to nawet nie ma co podchodzić do testuZamieszczone przez KuchateK
![]()
Wiem, że są tacy, co chcą robić zdjęcia bez znajomości zasady działania podzespołów aparatuZamieszczone przez Baal
, ale jeśli do nich nie należysz, to poczytaj sobie ten artykuł
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
a pamieta ktos jeszcze stare dobre czasy manual focus :wink: .. tata mi mowil, ze jego dziadek kiedys dal rade tak zdjecie niebu zrobic, krecac jednym z tych dziwnych kreciolkow na obiektywie![]()