Zobacz wyniki ankiety: Jak kupic Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM

Głosujących
32. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Drozej na miejscu czy taniej wysylkowo

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Wink Drozej na miejscu czy taniej wysylkowo

Jako ze zawsze chcialem utworzyc jakas wybitnie ciekawa ankiete, pomyslalem sobie dzisiaj ze moze to wlasnie ten dzien, w ktorym poprosze was, szanowni czytajacy o porade.

Tematem zapytania jest obiektyw Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM
    Czy powinienem go kupic:

1. za 2249 pln osobiscie w sklepie ktory mam pod reka (szklo mialbym juz dzisiaj, moglbym je ogladnac i przetestowac przed zakupem)

2. za 2099 pln wysylkowo (bez mozliwosci sprawdzenia, w razie problemow zabawa z odsylaniem, termin dostawy przyszly tydzien)

Innych opcji na razie nie biore pod uwage.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jesli masz czas na sprawdzenie obiektywu i nie musisz juz dzis miec tego szkla, to bierz wysylkowo, jesli natomiast to szklo potzrebne ci jest na wczoraj... to biegnij do sklepu

Porter.pl
    Guest

Domyślnie

Różnica to w sumie 150 zł. Dużo i mało. Ja w takich wypadkach wybieram zawsze jednak na miejscu, zwłaszcza przy rzeczach, które lepiej sprawdzić.

Porter.pl (Oakhallow)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No na wczoraj to nie jest potrzebne, bo wczoraj padalo Ogolnie to chcialem sobie zrobic prezent, kupic jakas nowa zabawke do aparatu. Jutro wolne, za chwile weekend, moze slonce wyjdzie i jakies robale.

Dyskusja jest moze troche bardziej ogolna, czy kupujac taki sprzet lepiej sprawdzac na miejscu czy brac w ciemno wysylkowo. Gwarancja w sumie i tak na zytnia, wiec tutaj nie ma roznicy.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

pazurek no to juz zalezy wszytko od tego jak bardzo jestes "napalony" dobrze to argumentujesz jak narazie i chyba zalezy ci zeby kupic teraz... wiec napewno od nas wszystkich dostaniesz blogoslawienstwo na szybkie, lekko drozsze zakupy... no bo co bys mogl kupic za ~150 zl? ;-)... ja jednak kupil bym wysylkowo a za 150zl zrobil sobie wypad na lake z noclegiem w skansenie bo do tego to sie sprowadz dzis i nic wiecej albo w cigu pewnie tygodnia i 150zl free... wiadome jest tez ze to jest stalka, w dodatku tele ;-).. tam nie ma sie co popsuc raczej, i nie slyszalem jeszcze zeby jakas stalka byla mydlana od nowosci ;-)

EDIT: i jeszcze jedna rzecz na allegro sa po 1900 wiec nawet 350 taniej
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 02-05-2006 o 11:35

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No wiem, na allegro sa taniej ale od niezbyt pewnych sprzedawcow. W e-cyfrowe juz kupowalem i nie mam zastrzezen. Potwierdzili mi ze maja ten obiektyw na stanie i moga wyslac.

Jak mi sam napisales na ircu, dobra cena jest jeszcze np. w foto-net
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...USM_moc._Canon
    Brak tylko informacji o dostepnosci... co moze sie okazac pulapka

Znalazlem jeszcze porownywarke cen:
    http://ceneo.pl/4726
    Jakies abfoto i eurocam, pierwsze slysze, no i niestety tylko Warszawa.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Moim zdaniem, obiektywy/body/wszystko to co potencjalnie moze sie "kisic" (BF/FF itp.), raczej na miejscu. Patrzac na roznice cen proponowalbym sobie pomyslec tak: "wyobrazmy sobie, ze kupilem te 100 Macro i okazalo sie ze cos jest nie tak. Ile wtedy bylbym gotowy dac, zeby caly interes odkrecic?" U mnie ta granica to z reguly wlasnie te 10% procent ceny, moze odrobine wiecej.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Teoretycznie w polskim prawie mam zagwarantowane, ze przy zakupach na odleglosc mam prawo do 10 dni ostapic od umowy zakupu - czyli po prostu odsylam towar do sprzedawcy i prosze o zwrot kasy. Jest to wlasnie podyktowane tym, ze w chwili zakupu nie mialem mozliwosci sprawdzenia towaru. Co najwyzej trace wtedy koszty przesylki.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja bym poszedl, sprawdzil czy dobrze dziala i ... potargowal sie Zawsze minimum te 30 zl w takich sklepach schodza (czasami wiecej nawet) wiec to juz tylko 120 zl roznicy
    Kiedys na paru *******kach w fotokonsorcjum (lacznie zakup na troche ponad 200 zl) utargowalem 80 zl Widzieli ze znam normalne ceny i nawet dlugo nie oponowali.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak czy siak, niestety okazalo sie ze dzisiaj fotoplus jest zamkniety i nici z calego mojego kupowania. Szkoda bo mialem jeszcze w planach monopod frotki. :-/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów