Witam. Tematów tego pokroju jest pełno. Postanowiłem jednak napisać ze względu na to że poniekąd mam swoją wizję i konkretne modele obiektywów. CHciałbym się doradzić na co zbierać pieniądze. Obecnie posiadam rybie oko 14mm, Tamrona 15-30 f2.8 oraz canon 24-105 f4. Zamierzam w głównej mierze robić time lapsy, fotografować drogę mleczną oraz gwiazdy (łącznie z Deep Sky), na koniec portrety mojego dziecka i żony. Pytanie jakie obiektywy wybrać?

1. Brakuje mi czegoś do portretów. Wybrałem Sigma 50mm art. Będzie to dobry obiektyw? Szukam przy okazji "uniwersalnej" 50tki, a wiem że art jest świetny na Drogą Mleczną, a jak jest z portretami? Słyszałem że z AF sobie nie radzi na moim body.

2. Stałka do Time lapsów. Jaką ogniskową wybrać? Myślałem nad jedną stałką z szerszym kątem. Wyczytałem że świetnym wyborem ze względu na jakość/cena będzie Samyang 35mm f1/4. A co myślicie np o serii sigma art 35mm? 2x droższa, ale jak z jakością? Swoją droga lepiej wybrać 24mm czy 35mm? Przy 24mm też myślałem o serii art albo o Samyang 24 mm f/1.4 ED AS UMC. Samyangi o ile dobrze pamiętam są typowo manualne, ale przy time lapsach to tylko zaleta.

3. Jakaś dłuższa ogniskowa do głębokiego nieba. Max do 200mm ponieważ mój montaż więcej nie uciągnie. Tutaj zero pomysłów.Ogniskowa w przedziale 100-200mm.

Z góry dzięki za odpowiedź.