Kup sobie takich kilka obiektywów, ale dokup też do nich jakiś aparat analogowy - i tu
Osiągniesz zamierzony cel , uzyskując jeśli potrafisz - nawet bardzo dobre zdjęcia.
I tak jak koledzy radzą - najtańszy KIT canona jest lepszy od niby legendarnych m42No chyba że jesteś profesjonalistą /bez sarkazmu/i wiesz co chcesz osiągnąć podpinając tego typu obiektyw.
--- Kolejny post ---
Pytanie do Tom77 - który z m42 z jasnym światłem dochodzi cenowo do ok 2,5 tys zł ?? gdzieś kiedyś spotkałem się z tym, obiektywem, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jego parametrów.Prawdopodobnie któryś z Heliosów .
Helios 40-2? (85/1.5)
Wspomniałeś o tych z jasnym światłem (oczywiście w innym kontekście), więc zaproponuj sposób uzyskania "najtańszym kitem" zdjęć o małej głębi ostrości, porównywalnej do możliwych do uzyskania z Heliosa 44cośtam na "pełnej dziurze" (58/2) lub z podobnie taniego Pentacona (50/1.8)![]()
Droższego niż 1600zł na M42 nie widziałem, cyfrowe od niewiele niższej ceny sie dopiero zaczynają.
Mam starą Zorkę z 50mm na M39. To też kwestia czy da radę ogarnąć adapter z M39 na M42, potem z M42 na Canonowskie i czy to obrazu nie rozjedzie przy tylu adapterach
Zdjęcia z tego aparatu wygląda dość retro bez żadnych tam photoshopów, filtrów.
Dokupiłem obiektyw 135mm/F2.8 i generalnie jestem zadowolony z takiego rozwiązania![]()
Nie przesadzajmy z tym, że każdy manualny obiektyw jest do d... Swojego czasu miałem kilka plesniakow do Fuji xe1 pod bagnet Pentaxa. Np auto revuenona 135 2.8 zostawiłem sobie do dzisiaj, bo jest wystarczająco ostry od pełnej dziury, a po przymknieciu jest na prawdę dobrze. Miałem tez revuenona 50 1.4, który na f2 dawał obrazek nic gorszy niż hiper Canon 17-55 2.8 na 2.8. Na takich samych przyslonach Canon niestety dostawał baty jesli chodzi o ostrość i kontrast. Pod światło oba pracowaly bardzo słabo. Moze po prostu zamiast m42 rozejrzyj się za obiektywami pod inny bagnet.