Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

1/250 też da radę.
    stultus - lampa do sportu jest niepotrzebna... Chociaż jest sobie pewien fotograf co z racji swojego ciemnego obiektywu dopala zdjęcia lampą (100-400L + 550ex)

Na dniach przychodzi do mnie 70-200/2.8L, następnie jak uzbieram fundusze robie upgrade puszki - 3kl/s to zdecydowanie za mało
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

katee
    Guest

Domyślnie

Witam, to mój pierwszy post tutaj.
    Zadam pytanie jak "blondynka" .....ale trudno.(książkę do nauki fotografii też zakupiłam)
    Zabawę z lustrzanką dopiero zaczynam , d 30 w drodze. Do tej pory fotografowałam hybrydą coś tam o świetle, czasie wiem, ale nie mogę się połapać z obiektywami.
    Czy możecie mi powiedzieć jakie ograniczenia ma ob 85/1,8 (taki mi w sklepie doradzono) na hali przy robieniu zdjęć w czasie meczu Futsalu. Wiem , że muszę przy tym obiektywie robić zdjęcia z linii , mam taką możliwość, ale czy on dalszych obiektów nie ostrzy .......tu się pogubiłam .
    Nie przecierajcie oczu .....tylko proszę pomóżcie. Może ze stałek 50/1,4 lub 50/1,8

Domyślnie

katee - dalsze ostrzy ale będziesz od nich daleko chyba ?

katee
    Guest

Domyślnie

Nie no wolałabym polatać z nimi ale forma już nie ta ...mogę tylko popatrzeć

Czyli 85 nie złapie wyraźnie drugiej bramki , nawet potem kadrując?
    Ale na początek zdjęcia da się tym robić? (brakować mi będzie zoomika z hybrydy ) czy lepiej od razu na głęboką wodę raty i 70-200/2.8 ale bez stabilizacji ?

Domyślnie

nie za bardzo wiem o co chodzi Ci z tym niełapaniem dalej ostrości

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Katee 85/1.8 to bardzo dobry obiektyw. Do hali jest super jeżeli chodzi o światło, minusem jest to, że to stałka i trzeba się trochę nachodzić.
    Co do jak piszesz "ostrzenia dalszych obiektów" to chyba chodzi Ci o tzw. głębię ostrości. Jeżeli ustawisz przysłonę np. 1.8 to obiekt na który ostrzyłaś wyjdzie ostry natomiast wszystko za wyjdzie "rozmyte", chcąc tego uniknąć wystarczy dać przysłonę np. 5.6 lub więcej i po kłopocie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Uważam że stałka do sportu nie jest zła tylko jak dla mnie jedynym minusem 85 jest to że może być trochę za krótka

katee
    Guest

Domyślnie

Dzięki
    głębia ostrości właśnie o to mi chodziło. Ja dalej myślę kategoriami cyfrowego kompaktu ??: Tam całe (brakuje mi znowu słowa) powiedzmy zdjęcie wychodziło ostre. Oczywiście przyzwoite zdjęcia wychodziły na boisku, na hali mój kompakt sobie nie radził .....albo ja. Dlatego zdecydowałam się na lustrzankę , tylko jak was czytam to czuję sie takim..........że zaczynam zastanawiać się czy sobie poradzę.
    Pewnie jeszcze nie raz zadam pytanie z serii "głupie".
    Na razie kupię 85/1.8 a potem pomyślę.
    Dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość:wink:

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pierwszy i najważniejszy krok masz za sobą - zakup lustra :-).
    A co do pytań to po to między innymi jest to forum, każdy kiedyś był lub będzie na Twoim miejscu.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ja wbrew roznym opiniom sport foce stalkami i dobrze mi z tym jednak f2 i f1.8 robia swoje. poza tym stalki jednak generuja lepszy obraz. fakt, ze trzeba sie nachodzic, ale ja to robie tak, ze jestem pare minut przed impreza, ogladam obiekt/trybuny i znajduje kadry. a pozniej tylko chodze z A do B po drodze zmieniajac szkla.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów