Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow
    Wszystko zalezy jaka hala, jakie swiatlo, czasami f2,8 nie wystarczy.
    Ja mysle ze 20-stka to niezbedne minimum jesli chcemy uzyskac zadawalajacy efekt....duzo lepszy AF, 5fps - mozna uchwycic dobre momenty
    spoko, po co sie ograniczac - najlepiej D1MkII i smigamy ;-) .. tylko ze :

Cytat Zamieszczone przez spino
    Potrzebuje sprzetu za nieduża kase do robienie zdjęć "sportowych" w halach - często w nienajlepszych warunkach oświetleniowych - konkretnie KOSZYKÓWKA (raczej odpada używanie lampy błyskowej, wiec racze musi byś spore ISO - minimalne szumy, wskazany zoom i przyzwoity AF).

(Skłąniałem się ku EOS 350 + dodatki ( obiektyw(-y) )
    i tu iso 1600 jest ok, wiecej jak 3fps w tych warunkach ciezko bedzie i tak wyciagnac (znow mowa o obiektywie za nieduza kase a nie eLce z 7k ;-) )

100-300 bedzie IMHO naprawde dobrym wyborem a 70-210 o ktorym pisał Vitez - tez jak najbardziej ok pod warunkiem ze a) trafi sie na niego i b)w miare dobrym stanie.. a to dobre szkło i mało kto sprzedaje je z wlasnego widzimisie, czesciej zas z powodu bliskiego zgonu np. silnika :-? ..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 02-05-2006 o 20:45

Domyślnie

a widzicie - mi tez polecali 100-300
    lub 70-210 (ten starszy) ale nie da rady go znalezc na allegro
    i wlasnie zdecydowalem sie na 100-300
    moja rada - jesli sie decydujesz to mozna go gupic nowke za ~1200pln moze ciut tanije
    i moim zdaniem nie warto oszczedzac 200-300 pln zeby kupic uzywke (ja kupilem ;-) ale z moim amatorstwem to minie dlugo czasu zanim dostrzege mankamenty jesli sa - bo jak ma razie to i fotki i sam obiektyw wyglada całkiem dobrze; ale teraz wiem ze przycisnąłbym pasa miesiąc-dwa i kupilbym nowy)
    Ostatnio edytowane przez pst ; 06-05-2006 o 16:45
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://cgi.ebay.co.uk/CANON-Auto-Foc...QQcmdZViewItem
    poszukaj poza granica i dodagaj sie - miech Ci wysla do PL

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz
    http://cgi.ebay.co.uk/CANON-Auto-Foc...QQcmdZViewItem
    poszukaj poza granica i dodagaj sie - miech Ci wysla do PL
    To nie taki. Chodzi o 70-210 3,5-4,5
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar ULTIMA PRIME
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

To może i ja dorzuce swoje trzy grosze...

Ja na meczach hokejowych działam na takim sprzęcie:

Canon EOS 300D i CANON EF 80-200 f/4.5-5.6 II

Efekt połączenia tych dwóch elementów można zobaczyć na mojej stronie w relacji ze spodkań Podhala z Cracovią i Unią

Obiektyw jest stosunkowo tani, a czy nadaje sie na hale i warto w niego zainwestować? - to już pozostawiam do przemyślenia.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zwróć uwagę, że przy zdjęciach bardziej statycznych (stojący, kucający bramkarz) Twój zestaw się wyrabia, ale już przy szybszej akcji zaczyna czegoś brakować (za długie czasy). że nie wspomnę o "odcięciu" zawodnika od tła. Przy ciemnym szkle - takim jak Twoje - wszystko jest w prawie jednakowej ostrości: zawodnik, napisy na bandach i trybuny. Przy szkle ze światłem np: f2.8 tylko to co istotne (zawodnik, zawodnicy) ma właściwą ostrość tło zaś jest "rozmyte", a to nadaje zdjęciu charakteru i dynamizmu. Dodam jeszcze, że koszykówka to raczej szybki sport.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME

Ja na meczach hokejowych działam na takim sprzęcie:

Canon EOS 300D i CANON EF 80-200 f/4.5-5.6 II

Efekt połączenia tych dwóch elementów można zobaczyć na mojej stronie w relacji ze spodkań Podhala z Cracovią i Unią

Obiektyw jest stosunkowo tani, a czy nadaje sie na hale i warto w niego zainwestować? - to już pozostawiam do przemyślenia.
    Jak na moj gust to 60% zdjec spokojnie moglbys wywalic - masz czesto po 6 praktycznie identycznych ujec... to chyba tylko po to by sie pochwalic ze twoj aparat umie robic zdjecia seryjne?
    Zawodowcy sportowi po to robia seriami by z kilkudziesieciu ujec wybrac jedno najlepiej oddajace akcje a nie sklejac z nich film .
    Juz nawet muflon potrafi robic lepszy odsiew
    Po drugie - wszystkie zdjecia za ciemne o pomiedzy 1 a 2 EV - albo nastawy 'musialy' byc złe (za ciemny obiektyw?) albo pomiar nietrafiony.
    Po trzecie - po co miniaturki w cz-b ? Nie mam pomyslu.

A wiec wracajac do meritum - obiektyw za wolny i za ciemny wg mnie. Nadal obstawialbym 70-210 3.5-4.5 i/lub cos z USM oraz body z dobrym iso1600 (350D?)

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME

Ten sam mecz z Cracovią robiony 20D i 70-200 2.8L dla porownania http://www.foto.mom.pl/hokej/05/podc...6po/index.html
    Tyle ze ja stoje blizej lodu niz kolega.

Coś już napisał Awatar ULTIMA PRIME
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Przy ciemnym szkle - takim jak Twoje - wszystko jest w prawie jednakowej ostrości: zawodnik, napisy na bandach i trybuny. Przy szkle ze światłem np: f2.8 tylko to co istotne (zawodnik, zawodnicy) ma właściwą ostrość tło zaś jest "rozmyte", a to nadaje zdjęciu charakteru i dynamizmu.
    Faktycznie, nie da się ukryć że przy tym świetle z GO, to nie za bardzo

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak na moj gust to 60% zdjec spokojnie moglbys wywalic - masz czesto po 6 praktycznie identycznych ujec... to chyba tylko po to by sie pochwalic ze twoj aparat umie robic zdjecia seryjne?
    Zawodowcy sportowi po to robia seriami by z kilkudziesieciu ujec wybrac jedno najlepiej oddajace akcje a nie sklejac z nich film .
    Juz nawet muflon potrafi robic lepszy odsiew
    Po drugie - wszystkie zdjecia za ciemne o pomiedzy 1 a 2 EV - albo nastawy 'musialy' byc złe (za ciemny obiektyw?) albo pomiar nietrafiony.
    Po trzecie - po co miniaturki w cz-b ? Nie mam pomyslu.
    Całe szczęście że to MÓJ gust się liczy na MOJEJ stronie a nie twój

Nie po to napisałem te słowa abyś komentował moją galerie (co innego zdjęcia - to oczywiście ma bezpośrednie przełożenie na fakt czy warto zainteresować się tym obiektywem), miał to być przykład działania obiektywu.

Po pierwsze: Ja nie jestem zawodowcem, i jeśli tak mi się będzie podobało to nadal będę wstawiał seryjne zdjęcia jedno za drugim - bo tak mi się podoba! (aha, no i oczywiście chce sie "pochwalić" że aparat tak potrafi, hahaha)

Po drugie: To że są za ciemne to oczywiście wina mojej amatorszczyzny, tak więc nic tutaj nie mam na swoją obronę

Po trzecie: Mi się podoba taki układ aby miniaturki były cz-b, Ty "Vitez" na swojej stronie możesz sobie wstawć nawet "słonika na patyczku", i jakoś nie będe miał problemu z tym po co to zrobiłeś.

Pozdrawiam serdecznie

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Wielkie dzieki za informacje. Widze ze moje pytanie spotkało sie z dużym odzewem, niejednokrotnie wzbudzając trochę większe emocje
    Jak wspomiałem na początku sprzet musi być w miarę tani, bo zdjęcia beda bardziej hobbystycznie robione niż w celach zawodowych, więc nie jestem w stanie zainwestować w aparat wyżej niz w EOS 350. Z tego tytułu obiektywy klasy EX lub L tez odpadają (cena).
    Sprzet w granicach max 3800-4000 PLN - mile widziane jeszcze taniej... nadal pozostaje mi problem wyboru obiektywu....
    Ostatnio edytowane przez spino ; 04-05-2006 o 00:32

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów