Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Canon czy Sigma

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Sigma może jest i nieco lepsza ale USM to USM. W Sigmie dobija mnie wolny motor i to jest mocny argument.
    Jawohl. Sigma jest wolniejsza, ale nie na tyle by płakać. Obe te obiektywy i tak nie nadaja się do sportu, są za ciemne, ptaki robie Sigmą i daje rady - niestety kręcę wysoko czułość Co do canona to miałem to szkło - z cyfrą wychodzi potwornie, mydlano. Nic więc mi z szybszego silnika skoro szkło mydlane. Polecam sigmę, choć ciemna i wolniejsza, jest to jednak IMHO najlepszy obiektyw w tej klasie cenowej.

slaw_ek
    Guest

Domyślnie

jak zwykle szkoły są dwie - jedni wolną Canona inni Sigmę.dzieki za wszystkie porady.Chyba jednak zdecyduję się na Sigmę choć mam jeszczę troche czasu do namysłu bo obiektyw przyleci z USA końcem czerwca .

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ptaszki Sigmą tez mozna. Crop ze srodka kadru. Ogniskowa 300 mm , F8 , 1/2000 s ISO 400

Ostatnio edytowane przez Paweł Ubysz ; 06-05-2006 o 16:45
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

YogY
    Guest

Domyślnie

Ja zadam pytanie o to samo, ale innego typu; czy w porównaniu z Kitemcanona sigma jest dużo szybsza/woniejsza?

slaw_ek
    Guest

Domyślnie

YogY - to jest dobre - pytanie - czekamy na odpowiedż ....

slaw_ek
    Guest

Domyślnie

Paweł - dzięki za zdjęcie

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

wolniejsza bo musi więcej przewijać...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    wolniejsza bo musi więcej przewijać...

przed chwilunią obmacałem kita i sigmę.

Zakres ruchu AF kita to około 45stopni , Sigmy - prawie 90.
    Oprócz tego sigma ma niewatpliwie większą masę do poruszenia.
    z drugiej zaś strony nie wiem nic o silniku siedzącym w kicie i tym siedzącym w Sigmie.
    jutro jak będzie światło spróbuja sprawdzić czas ostrzenia od min do nieskończoności i odwrotnie dla obu szkieł. Oczywiście dane bedą mniej-więcej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest mniej wiecej tak - Sigma ostrzy od min. do nieskonczoności w około 0,5 sekundy.
    szybkosci kita nie byłem w stanie zmierzyc - jest kilkukrotnie szybszy.
    Ale rzadko kiedy jest tak ze potrzebuję aż tak zmienić odległość ostrzenia. jak ostatnio polowałem na mewy AF ostrzył szybko i pewnie - oczywiście cała zabawa odbywała się 10-30 metrów ode mnie i zakres ruchu tubusa był znacznie mniejszy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poland / Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw_ek
    dzięki za wszystkie podpowiedzi - rozumiem że tego Canona 75-300 to lepiej sobie odpuścić i jeżeli już to Sigma lub Canon 100-300. Boję się tylko że powstanie u mnie za duża dziura pomiędzy moim kitem a owym Canonem (55-100) . Co o tym sądzicie ?
    A ja niedawno tez kupilem sobie Sigme i po ostatniej majowce moge ja pochwalic i podzielic sie wrazeniami. Rzeczywiscie w zakresie 70-200 b.dobrze kolo 300 dobrze ( ale z cropem to juz prawie 450, takze armata). AF chodzi calkiem przyzwoicie, robilem ptaszki w locie i wzystko wychodzi, jak nie bedziesz robil super szybkich zdjec sportowych to bedzie ok. Makro wychodzi tez calkiem przyzwoicie. Drobne minusy za wielkosc i wage (ale to w porownaniu do Kita), chociaz to w koncu telezoom. Ja wybralem Sigme ktora jest tansza od Canona (850 PLN) a Canon oprocz znaczka firmowego oraz szybszego USM nie oferuje nic wiecej.
    Co do zakupu polecam www.fotoset.pl konkretny sprzedawca, cena taka jak na allegro plus faktura i gwarancja, koszty przesylki pokrywa spredawca, szybka dostawa.
    Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów