Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: 760D czy 5D mkII

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 760D czy 5D mkII

DZięki za odpowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Z tak ascetycznym podejściem do fotografii w podróży to chyba tylko body FF się nada czyli 5DII

A tak poważniej to jest to wybór między FF a APSC a nie konkretnymi body. Oba aparaty fajne i się sprawdzą. Ale kalkulacja szkieł już różna.
    760D + C10-18 + C55-250 da tani zestaw podróżny. Na FF trzeba trochę dołożyć ale efekt może być ciekawszy (albo nie )
    Kiedyś uznałem, że jakbym chciał mieć zestaw tanich obiektywów i tanią lustrzankę to już lepiej byłoby używać kompakta. I jakoś się przyzwyczaiłem do używania tylko jednej stałki Obiektywów na razie nie planuję. A z FF i 50 mm miałbym bardzo klasyczny, XX-wieczny zestaw.

Acha, wiesz że 5D jest duży? ;-)
    Ja wróciłem do APS-C z tego powodu.
    To mnie nieco martwi, przyznaję. Ale z małym obiektywem...

Dobrze rozumiem, że matryca 5d II mimo że tych 10 lat nadal robi dobre zdjęcia w porównaniu z tym nowszym 760d?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: 760D czy 5D mkII

Cytat Zamieszczone przez jednozgloskowiec Zobacz posta
    A z FF i 50 mm miałbym bardzo klasyczny, XX-wieczny zestaw...

...Dobrze rozumiem, że matryca 5d II mimo że tych 10 lat nadal robi dobre zdjęcia w porównaniu z tym nowszym 760d?
    Osobiście skłaniam się ku zestawowi podróżniczemu FF + C35/2IS + C135/2 (IS. Przez większą część życia miałem FF+f/50mm i ostatecznie się od tego odciąłem.

Co do jakości obrazka z 5DII to mogę powiedzieć, że od dość dawna wywołuję sobie RAWy praktycznie z każdej nowej matrycy Canona i dopiero 80D oferuje coś na prawdę fajnego jako APSC, konkurencyjnego do 5DII. W połączeniu z ambitnym AF to już jest jakaś alternatywa dla FF.
    No ale z kolei FF też się podciąga jakościowo i to widać.
    Co do porównania 5DII z 760D to wydaje mi się, że na wyższym ISO (rzędu 1600-6400) bardziej obrabialny jest obrazek z 5DII. Szum jest dla mnie ładniejszy, bardziej analogowy - jak ziarno. Nie następuje również tak wyraźna redukcja rozpiętości tonalnej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów