W tym roku na targach w Łodzi zobaczyłem drukarkę frontier dx 100 fuji. Koszt wydruku 10x15 to 27 groszy brutto. Oprócz ceny wydruku ujęły mnie rodzaje papierów a szczególnie MAT , taki prawdziwy . Bardzo podobał mi się też canvas ( faktura płótna), i metalik. Ponieważ koszt drukarki to około 10 000 zł( netto) to byłem gotów już kupować. Plus jeszcze to , że jest nie skomplikowana, łatwa wymiana papieru , czysta . Druk do rozmiaru 30cm x 100. Nie termosublimacja, więc nie ma folii i ograniczeń rozmiaru papieru. Super jakość kolorystyczna i rozdzielczości. Klasyczny minilab może się schować.
Minus - jeżeli format 10x15 - nie ma minusów. Ja drukuję na własny użytek format 15x27 i 20x30. Pierwszego rozmiaru 12 000 szt za okres wrzesień - 15 październik. I tu są problemy , bo czas wydruku odbitki to prawie 2 minuty. Jeżeli bym codziennie drukował po 6 godzin to skończyłbym po 42 dniach . A kiedy fotografować i obrabiać. Więc niestety dalej będę zlecał do minilabu. Ale wydaje mi się ,że do zakładu to dobre rozwiązanie.
Kupiłbym 4- 6 drukarek, w każdym inny papier i mógłbym zapewnić lepszą jakość odbitek i rodzajów papierów. 10x15 ponad 300 na godzinę . Więc jest na d czym się zastanowić . Sprzedawała to firma foto-falter.