Witam. Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem. Od pewnego czasu zauważyłem, że około połowa zdjęć zrobionych przy pomocy C 70D oraz C 85 f1,8 i C 35 f2 IS jest nieostra. Zbyt delikatnie to ująłem, jest totalne mydło. Oba obiektywy zachowują się tak samo. Po podpięciu do korpusu mogę wykonać prawidłowo 3, 4 czaem więcej zdjęć, po czym nagle obiektyw ustawia ostrość dużo przed punktem, na który ostrzę. I tak mogę wykonać znowu 3,4 lub więcej zdjęć, po czym znowu zaczyna ostrzyć prawidłowo. I tak w kółko. Kiedyś dla zabawy próbowałem skorygować w korpusie AF lecz brakło skali. Ze stałek mam jeszcze C 100L, który ostrzy wzorcowo. Pozostałe zoomy które posiadam również ostrzą prawidłowo. Zastanawiam się, gdzie tkwi problem. Przez pewien czas oba obiektywy pracowały poprawnie. Raczej wykluczam, aby jednocześnie w obu wystąpiła taka sama usterka. Dodatkowo te dwa obiektywy są jaśniejsze od pozostałych, może tu jest jakaś wskazówka. Domyślam się że problem może leżeć po stronie korpusu. Tak czy inaczej sprzęt odeślę do serwisu. Chciałbym jednak zapytać, czy ktoś z Was spotkał się z podobną usterką?