Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zagwozdka - landszafty i telezoom

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Zagwozdka - landszafty i telezoom

17-40,24-70,70-300 wszystkie L. i już masz co nosić. I tak czegoś zawsze Ci będzie brak.
    Z tego co widzę zdecydowana większość turystów przyczepiony ma 24-105.,24-70. Nie piszę o Japończykach bo takiego wachlarza małpek to nie znajdziesz nigdzie indziej Choć już spotkałem na molo aparat z podpiętym 600 mm Canona Tego Ci nie polecam, za duże zainteresowanie byś wzbudzał i pewnie zazdrość W Toscana masz wszystko, morze ,góry,tereny pagórkowate i piękne zabytki - jest co zwiedzać.I oczywiście fotografować Polecam

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    no na to czekałem i po tej ostatniej opinii facet ma pełną jasność i może sobie wybrać co mu pasuje
    mnie też internety mało wzruszają tylko testowanie na sobie niestety trochę kosztuje ale ogólnie pozwala sobie wyrobić całkowicie własną, niezależną ale nie zawsze prawdziwą opinię w temacie
    z tą kontrastowością z postu marfota to się całkowicie zgadzam lepszy obiektyw mniejsza rzeźba (w miękkim ....) w postprocesie
    Wystarczyło, że wrzuciłem przykłady, umarło bicie piany jaki to zły zestaw jest.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

toskania jest mz trochę inna bardziej różnorodna - słynną kępę cyprysów robiłem 17-40, belvedere 70-200 na dolnym zakresie (70-80), a słynną kapliczkę 100-400 (250-350)
    Jas, d* Ci sie nie chcialo zwyczajnie ruszyc a do kapliczki mozna bardzo kulturalnie dojsc, piekne widoczki po drodze sa:

i potem to juz kapliczke szerokim katem mozna (FF, 32mm):

a spod miejsca parkingowego przy drodze... no to tu jest 100mm FF, wiec jak widac i 400mm moze byc malo do niektorych kadrow:

www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Jas, d* Ci sie nie chcialo zwyczajnie ruszyc a do kapliczki mozna bardzo kulturalnie dojsc, piekne widoczki po drodze sa:
    toskania piękna jest na każdej ogniskowej - na najbliższym zebraniu złożę samokrytykę, a na jesieni przejdę tą drogę (w ramach pokuty dwa razy)
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 11-05-2017 o 11:52
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

toskania piękna jest na każdej ogniskowej - na najbliższym zebraniu złożę samokrytykę, a na jesieni przejdę tą drogę (w ramach pokuty dwa razy)
    w te i nazad no

tak serio, to z bliska jakos d* nie urywa ta kapliczka (daleka perspektywa z gorami jednak duzo lepsza), tyle ze zdaje sie widok na Pienze sie za nia pojawia.
    dla tych poletek z boku warto sie kopnac sciezka.

milego wyjazdu z gory zycze!
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Wystarczyło, że wrzuciłem przykłady, umarło bicie piany jaki to zły zestaw jest.
    nie jestem przeciwnikiem telekonwerterów sam używam, ale widzę różnicę
    jeszcze z niezdrowej ciekawości spytam canon czy nikon

--- Kolejny post ---

w te i nazad no

tak serio, to z bliska jakos d* nie urywa ta kapliczka (daleka perspektywa z gorami jednak duzo lepsza), tyle ze zdaje sie widok na Pienze sie za nia pojawia.
    dla tych poletek z boku warto sie kopnac sciezka.

milego wyjazdu z gory zycze!
    widziałem fajne widokówki - bardziej studnia była wyeksponowana - lubię rzucić okiem na widokówki

wyjazd nie wiem czy wyjdzie - to plan zapasowy na ten rok (jak główny się nie dopnie) jest, na wiosnę byłem zupełnie niedaleko - muszę uważać sasiedzi by mnie zagryźli jak bym dwa razy do roku do włoch jeździł już i tak mi jeden mówi bondziorno jak mnie widzi
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 11-05-2017 o 12:29
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

nie jestem przeciwnikiem telekonwerterów sam używam, ale widzę różnicę
    jeszcze z niezdrowej ciekawości spytam canon czy nikon
    Parę postów wyżej jest odp.

--- Kolejny post ---

w te i nazad no
    Ale na kolanach (za karę).

Ale się wątek rozwinął

Dziękuję za porady choć spodziewałem się bardziej ukierunkowanego wyboru
    W między czasie , jako że , wynikła potrzeba drugiego body dla szanownej koleżanki-małżonki , wybiorę zakup 100-400 ( będzie jako drugie tele w grupie ) .Musze tylko oprzeć się pokusie zakupu wersji II ....

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

...Ale się wątek rozwinął
    Tylko że miałby sens jakieś 20-30 lat temu w erze klisz i powiększalnika ale nie teraz.

Nikt nie zadał podstawowego pytania jak zdjęcia będą prezentowane.
    Bez tej kwestii to jest dyskusja epigonów narażająca na ewentualnie niepotrzebne wydatki i kłopoty

Matryca 5D4 ma 6720 x 4480 pikseli.

Jeśli zdjęcia będą prezentowane :

a.
    na monitorze/w necie
    to wszystko co będzie w wizjerze 5D4 większe np. od 1/4 szerokości wizjera to i tak się nie zmieści na monitorze i trzeba będzie redukować rozdzielczość.

Jak dla przypiętej ogniskowej obiekt zajmuje więcej miejsca w wizjerze to dobrze, ale to co chcesz zaprezentować (obiekt) wystarczy że zajmuje około 1/4 szerokości wizjera.

Po co więc stosować dłuższe ogniskowe (a w szczególnie telekonwertery które dodatkowo pogarszają rozdzielczość) po to tylko by obraz obiektu w wizjerze/matrycy był większy i by potem trzeba było go redukować do rozmiaru w którym obraz obiektu można wyświetlić na monitorze ?

b.
    jeśli małe wydruki
    o rozmiarze do około 35 - 50 cm to wystarczy by obraz obiektu w wizjerze zajmował około 1/2 szerokości wizjera by potem po jego crop otrzymać bardzo dobrej jakości wydruk, nie potrzeba więcej, nie potrzeba dłuższych ogniskowych.

c.
    jeśli duże wydruki
    rzędu 150cm to wtedy trzeba walczyć o to by w wizjerze obraz zajmował maksymalnie dużą powierzchnię. Ale obraz zarejestrowany w dużej liczbie pikseli to dopiero część sukcesu wtedy też trzeba mieć naprawdę dobry/ostry obiektyw.
    Z moich doświadczeń, przy dobrym obiektywie, RAW i dobrej obróbce, przy obserwacji z odległości dobrego widzenia (i bliżej) wydruki 2x większe od natywnych rozmiarów są (jeszcze) ok, stąd tutaj mowa o (około) 150cm

Poniżej wydruki o rozmiarze 120cm z pełnej klatki 5D3 (5760 x 3840pix),

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-05-2017 o 09:47
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów