Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111

Wątek: Pozegnanie Canona po 8 latach

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Ja tam nie jestem fanem super ostrości - mnie wystarcza (w znakomitej większości sytuacji) te niecałe 13Mpix z 5Dmk1, ale zdjęcia w wersji 7k faktycznie robią wrażenie i jeśli ktoś chce takiej szczegółowości to pewnie z Sony po prostu łatwiej to osiągnąć. Co nie znaczy, że nie da się z Canona.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mam na mysli to, ze w podgladzie optycznym widze dokladnie jaki kontrast ma scena przede mna. w elektronicznym widze okrojona do dosc waskiego zakresu dynamiki interpretacje tegoz. plus przy mocno kontrastowych scenach nie dostrzegam tak detale w cieniach jak to widze przez celownik optyczny.
    A czy tego o czym piszesz nie widać bez przykładania oka do wizjera? Ja też uważam, że tutaj przewaga jest po stronie podglądu elektronicznego, który pokazuje jak widzi to aparat, jak ja widzę wiem bez aparatu. Robiąc zdjęcia lustrzanką sprawdzam podgląd zawsze - bezlusterkowcem tylko w większości przypadków.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A czy tego o czym piszesz nie widać bez przykładania oka do wizjera?
    tak, chociaz wtedy widzisz kontrast (z tym ze nie zawsze sie da dobrze ocenic efekt filtrow) ale juz nie kadr. tak ze znowu plusy dodatnie i plusy ujemne...

Ja też uważam, że tutaj przewaga jest po stronie podglądu elektronicznego, który pokazuje jak widzi to aparat,
    tak i nie. podglad elektroniczny pokazuje jak widzi scene procesor obrazu (z konkretnymi ustawieniami) w aparacie. czyli generalnie JPEG.
    jesli robisz RAW to podglad elektroniczny daleko odbiega od tego co widzi sensor i co z zarejstrowanej informacji zrobi konwerter RAW.

drastycznym przypadkiem jest przetwarzanie skrajnych kolorow (czerwony i fioletowy), ktore w podgladzie (i na histogramie) moga na domyslnych stylach obrazu wygladac drastycznie odmiennie od tego, co robi taki chocby Lightroom.

co oczywiscie nie oznacza, ze podglad optyczny w jakikolwiek sposob blizej aproksymuje wyniki konwersji RAW...

tak ze... jesli to jest JPEG to podglad elektroniczny (na monitorku, niekoniecznie w celowniku) daje wlasciwa aproksymacje. ale dla RAW-ow ta aproksymacja moze byc zwyczajnie mylaca...

jak ja widzę wiem bez aparatu. Robiąc zdjęcia lustrzanką sprawdzam podgląd zawsze - bezlusterkowcem tylko w większości przypadków.
    no to chyba na slepo focisz jesli to jest prawda zgaduje, ze cos innego chciales wyrazic...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to chyba na slepo focisz jesli to jest prawda zgaduje, ze cos innego chciales wyrazic...
    Chodziło o podgląd po zrobieniu zdjęcia.

Robie tylko w RAWach i wywołuję w LR, ale wolę gdy obróbki jest mniej niż więcej i dlatego to co się da wolę osiągnąć na etapie robienia zdjęcia - chociażby po to, aby selekcja była łatwiejsza.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 09-05-2017 o 17:11

Uprawnienia umieszczania postów