Dla mnie śmieszna jest cena tego body o którym wspominasz.
5Dsr przed chwilą sprawdziłem na cyfrowe.pl . Body cena pow 15tys zł. Gdybym dysponował taką kasą to być może dołożyłbym trochę i kupił 1Ds MK II (choćby używanego). Ja za swoje body A7R dałem 6K.
Po tym co widzę, czuję że podjąłem bardzo dobrą decyzję o zmianie systemu. Kupiłem body które ostrością zadowala mnie dużo bardziej niż Canon 5DsR, a w swoim segmencie finansowym dla mnie nie ma sobie równych.
Nie powiedziałem że mi się nie udało nigdy zrobić ostrego zdjęcia, tylko nie byłem zadowolony z tego co mi wychodziło. Jak przejrzysz próbki które wysłałem wiele zdjęć było bardzo ostrych np. te z Canona 600D, zapewne nie dotarłeś do tej części dyskusji gdy o tym pisałem.
Co do zdjęć od fotografów. Widzisz... siedzimy na forum ludzi którzy mają aparaty i chyba robią zdjęcia / przynajmniej powinni czuć frajdę z ich robienia. To jest po prostu bardzo dziwne, że tak dużo osób ma tak dużo do powiedzenia i nikt nie operuje zdjęciami 1:1 ?!?!
Co do sampli z sieci, nie są tak miarodajne jak zdjęcia kolegi z forum, który broni swoich racji o wyższości Canona ponad inne idee. Dla mnie to co wychodzi spod Sony rozrywa na strzępy wszystko co do tej pory wykonywałem z jakiegokolwiek Canona. Być może istnieją użytkownicy aparatów którzy umieją z nich wycisnąć dużo więcej ode mnie, jeśli tak po prostu z czystej ciekawości chętnie bym takie zdjęcie zobaczył, bo nie miałem okazji nikogo takiego choćby wirtualnie poznać. Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?