Wolę raczej patrzeć na zdjęcia i je porównywać. Nie jestem ambasadorem żadnej marki i gdyby ktoś dziś mnie spytał jaki aparat bym mu polecił to podałbym jakiegoś podstawowego Canona, ale tylko dlatego, aby sobie sam wyrobił drogę, a poza tym mimo wszystko nadal znam go najlepiej.
Co do body. Zapewne wiele osób szuka sampli z różnych body Canona. Przygotowałem kilka zebranych po latach:
(sample z różnych body canon 1 do 1) oczywiście 1:1 w dużej mierze są to konwersje z RAW do JPG.
Jestem i byłem zadowolony z Canona, ale to co mi nie pasowało to niecelność AF i nie było body, ani obiektywu w którym ten problem by nie występował. Tutaj na forum wielokrotnie poruszałem temat niecelności, ale spora większość twierdziła, że jestem zapewne ślepy, skoro zdjęcie wychodzi mi nie ostre. Otóż test na Sonce pokazuje iż mimo tego, że faktycznie teraz po latach mam dużo słabszy wzrok, to wtedy jednak zawodził sprzęt.
W portretach zawsze celuję na oczy i jak przejrzycie te zdjęcia nie zawsze wychodziło tak jak oczekiwałem.
Jeśli macie sample ze swoich aparatów 1:1 chętnie zobaczę, obejrzę porównam.
Pozdro