Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 111

Wątek: Pozegnanie Canona po 8 latach

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zgaduje: mniej niz tych, ktorzy z tych lub innych modeli Fuji/Sony przeskoczylo na 5D, kiedy sie okazalo jako system Canon ma wiecej sensu
    Zdziwiłbyś się. Polecam grupę na fb Fujifilm X Klub Polska. Codziennie praktycznie poszerza się grupa osób, która się przesiadła z Canona FF czy N FF na właśnie fuji. Odwrotna tendencja też jest, ale mniej dostrzegalna, pojedyncza. Nie zrozum mnie źle, ja tego nie propaguje czy chwale, tylko dostrzegam. Jestem wobec tego sceptyczny. Moim zdaniem jest to po trochu też kwestia mody, trendu, które być może za niedługo się zmieni. W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jestem chyba wzorcowym targetem takiego 6D mkII (krajobraz/podroz). i nie widze w tych zastosowaniach wielu zalet braku lustra, widze natomiast istotne wady (przeklamany podglad sceny - a w slabym swietle wrecz beznadziejny, uciazliwa praca z filtrami polowkowymi)
    Ja do pracy używam canonów FF, a do tych zastosowań co wymieniłeś czyli krajobraz/podróż używam fujika x-t10. Główną zaletą tego rozwiązania jest waga. Poza tym, jest jakaś taka frajda z używania tego aparatu - ciężko to wytłumaczyć ale chętnie po niego sięgam. Obrazek do tych celów mi wystarcza. No ale to kwestia priorytetów
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-05-2017 o 22:43

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie, prośba - jak cytujecie to róbcie to porządnie, bo wychodzi bałagan z którego trudno wywlec kto jaką mądrość chciał światu przekazać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Wolę raczej patrzeć na zdjęcia i je porównywać. Nie jestem ambasadorem żadnej marki i gdyby ktoś dziś mnie spytał jaki aparat bym mu polecił to podałbym jakiegoś podstawowego Canona, ale tylko dlatego, aby sobie sam wyrobił drogę, a poza tym mimo wszystko nadal znam go najlepiej.
    Co do body. Zapewne wiele osób szuka sampli z różnych body Canona. Przygotowałem kilka zebranych po latach:
    (sample z różnych body canon 1 do 1) oczywiście 1:1 w dużej mierze są to konwersje z RAW do JPG.
    Jestem i byłem zadowolony z Canona, ale to co mi nie pasowało to niecelność AF i nie było body, ani obiektywu w którym ten problem by nie występował. Tutaj na forum wielokrotnie poruszałem temat niecelności, ale spora większość twierdziła, że jestem zapewne ślepy, skoro zdjęcie wychodzi mi nie ostre. Otóż test na Sonce pokazuje iż mimo tego, że faktycznie teraz po latach mam dużo słabszy wzrok, to wtedy jednak zawodził sprzęt.
    W portretach zawsze celuję na oczy i jak przejrzycie te zdjęcia nie zawsze wychodziło tak jak oczekiwałem.
    Jeśli macie sample ze swoich aparatów 1:1 chętnie zobaczę, obejrzę porównam.
    Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Wolę raczej patrzeć na zdjęcia i je porównywać. Nie jestem ambasadorem żadnej marki i gdyby ktoś dziś mnie spytał jaki aparat bym mu polecił to podałbym jakiegoś podstawowego Canona, ale tylko dlatego, aby sobie sam wyrobił drogę, a poza tym mimo wszystko nadal znam go najlepiej.
    Co do body. Zapewne wiele osób szuka sampli z różnych body Canona. Przygotowałem kilka zebranych po latach:
    (sample z różnych body canon 1 do 1) oczywiście 1:1 w dużej mierze są to konwersje z RAW do JPG.
    Jestem i byłem zadowolony z Canona, ale to co mi nie pasowało to niecelność AF i nie było body, ani obiektywu w którym ten problem by nie występował. Tutaj na forum wielokrotnie poruszałem temat niecelności, ale spora większość twierdziła, że jestem zapewne ślepy, skoro zdjęcie wychodzi mi nie ostre. Otóż test na Sonce pokazuje iż mimo tego, że faktycznie teraz po latach mam dużo słabszy wzrok, to wtedy jednak zawodził sprzęt.
    W portretach zawsze celuję na oczy i jak przejrzycie te zdjęcia nie zawsze wychodziło tak jak oczekiwałem.
    Jeśli macie sample ze swoich aparatów 1:1 chętnie zobaczę, obejrzę porównam.
    Pozdro
    Jestem (częściowo) w podobnej sytuacji.
    Co prawda nie "przeszedłem" tyle aparatów co Ty, ale było sporo lustrzanek Canona przez kilkanaście lat i dwa lata temu, w czasie rozwodu z Canonem, rozstałem się z bardzo dobrym 5D3 z zestawem eLek i przeszedłem na A7R2.
    I też mi "kopara opadła" gdy zobaczyłem pierwsze zdjęcia a szczególnie pierwsze wydruki.

Masz dobrze dobrany zestaw do portretów.
    Patrząc na Twoje przyzwyczajenie to :
    - teraz pozostaje Ci czekać na A7R3 (kilka miesięcy ?)
    - pewno wiesz że jutro rusza w UE sprzedaż Zeiss Batis 2.8/135

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-05-2017 o 08:28
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez darekPolsztyn Zobacz posta
    W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.
    Z pierwszą częścią zdania to się zgadzam ale filtry fuji mają się do tego nijak.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez darekPolsztyn Zobacz posta
    W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.
    Nie istnieje coś takiego jak moda w fotografii ślubnej. To się nazywa kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Nie istnieje coś takiego jak moda w fotografii ślubnej. To się nazywa kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego.
    Ale.... to jest właśnie definicja/sens pojęcia moda
    ...kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego
    aż się nie znudzi i ktoś nie wymyśli "coś nowego" i będzie się kopiować to nowe "nowe"

jp

PS
    Gdyby nie było mody to kobiety nie wychodziły by z domu
    Nie wiedziałyby w co się mają ubrać.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-05-2017 o 09:05
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Gdyby nie było mody to kobiety nie wychodziły by z domu
    Nie wiedziałyby w co się mają ubrać.
    Oj nie generalizujmy tak
    Są różne jednostki

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

W zasadzie byłem przekonany, że ten wątek obudzi stare demony...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    W zasadzie byłem przekonany, że ten wątek obudzi stare demony...
    jeszcze nie jest tak źle znaczy jeszcze nie padły ostateczne lub jedynie słuszne argumenty ewentualnie teoria rozdzielczości lub coś na kształt
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów