Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 300D jako pierwsza lustrzanka w 2017 roku

Coś już napisał

Domyślnie Canon 300D jako pierwsza lustrzanka w 2017 roku

Jako, że jestem nowy na forum to witam serdecznie wszystkich

Mam pytanie. Czy obecnie opłaca się brać model Canona 300D jako pierwszą lustrzankę? Wiem, że to już prehistoryczny model ale za bardzo na nic więcej mnie nie stać. Dużo domyślam się może zależeć od konkretnego egzemplarza, jego stanu i przebiegu.

Czy na 300D da się współcześnie pofocić? Oczywiście nie oczekuję cudów jak na sprzęt mający już swoje (znaczące) lata.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Canon 300D jako pierwsza lustrzanka w 2017 roku

Cytat Zamieszczone przez Rysiu Zobacz posta

Mam pytanie. Czy obecnie opłaca się brać model Canona 300D jako pierwszą lustrzankę? Wiem, że to już prehistoryczny model ale za bardzo na nic więcej mnie nie stać. Dużo domyślam się może zależeć od konkretnego egzemplarza, jego stanu i przebiegu.

Czy na 300D da się współcześnie pofocić? Oczywiście nie oczekuję cudów jak na sprzęt mający już swoje (znaczące) lata.
    Ile masz do wydania?
    Poszukaj lepiej 350D a najlepiej 400D. Różnice w cenie nie powinny być znaczące.

Coś już napisał

Model 300D mogę łyknąć za 200+. Zależnie co tam dokładnie jeszcze jest. Nie chciałbym znacząco przekroczyć tej kwoty.
    Pewnie i 350D/400D nie byłyby dużo droższe ale chyba trudniej takiego będzie upolować, bo nawet z tego co widzę na Allegro jest ich raczej sporo mniej

Edit: A nie - nie jest ich wcale mniej, ale są ciut droższe (a miałem ustawiony filtr).
    Ostatnio edytowane przez Rysiu ; 06-05-2017 o 09:07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Da się tym pofocić, jak dla zabawy to za 150-200zł z obiektywem można to kupić.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Da się tym pofocić, jak dla zabawy to za 150-200zł z obiektywem można to kupić.
    Tak. 400D ma matrycę 10 MPix ale jednak z tego co widzę po archiwalnych ofertach schodzi już znacznie drożej (400+?).
    Nie wiem czy jest sens dokładać skoro to i tak ma być pierwsza lustrzanka dla aktualnie wielkiego amatora.
    Domyślam się, że i tym 300D da się cyknąć sensowne ujęcia nawet jak na dzień dzisiejszy (?) ale pewnie trzeba to ogarnąć.
    Ostatnio edytowane przez Rysiu ; 06-05-2017 o 09:36

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

Najtańszą lustrzankę i do tego 50/1.8 i kit. Jak dobrze poszukasz to do 450 zł się zmieścisz ze wszystkim.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Tak. 400D ma matrycę 10 MPix ale jednak z tego co widzę po archiwalnych ofertach schodzi już znacznie drożej (400+?).
    Nie wiem czy jest sens dokładać skoro to i tak ma być pierwsza lustrzanka dla aktualnie wielkiego amatora.
    Domyślam się, że i tym 300D da się cyknąć sensowne ujęcia nawet jak na dzień dzisiejszy (?) ale pewnie trzeba to ogarnąć.
    Dało się kiedyś to i teraz się da robić zdjęcia. Ciężko będzie znaleźć coś niezajechanego, jakakolwiek naprawa tego modelu będzie nieopłacalna o ile w ogóle są jeszcze części dostępne.
    Jeżeli 300D będzie w zestawie z obiektywem to pewnie z jakimś 28-90 albo pierwszym kitem Canona a nie jest to za ciekawy obiektyw, słaby optycznie. 300zł to bardzo mało na zakup lustrzanki.

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Poszukaj 20D. Bo szczerze mówiąc, to obecne smartfony ze średniej półki robią lepsze zdjęcia niż ten 300D.
    Czasami są nawet po 200 zł na znanym portalu z aukcjami.
    Do tego 50 1.8 i możesz zaczynać coś działać.
    Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
    Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Coś już napisał

Mam jakiegoś przeciętnego Smartfona z aparatem 8 MPix.
    Robiłem jakiś czas temu nim zdjęcia przy troszkę słabszym oświetleniu.
    Zdjęcia Joy'a, który sprzedawałem.
    O ile zdjęcia na telefonie wyglądały ok (a jakaś tam rozdzielczość ekranu była) to na komputerze już kompletna porażka (na laptopie 15" i jakiejś stockowej rozdzielczości).
    Zwyczajnie rozmazane itp. może przy doskonałych warunkach by wyszły ok.
    Oczywiście na innych telefonach może być o klasę lepiej - nie mówię nie.

Jeśli jednak zdjęcia z tego 300D też mają wychodzić tak kiczowo to szkoda i wydać 200 zł. I sądzę, że jeżeli proporcjonalnie do ceny wychodzą zdjęcia na 350D, 400D to też nie warto ich kupować. Nie wiem czy 20D wprowadził rewolucyjne i przełomowe rozwiązania.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Poszukaj 20D. Bo szczerze mówiąc, to obecne smartfony ze średniej półki robią lepsze zdjęcia niż ten 300D.
    Co znaczy lepsze? Zrobisz smartfonem takie zdjęcie jakie zrobiłbyś 300D plus 50/1.8? Na DXO te smartfony są notowane? Kurde jak Sony to chyba są?

--- Kolejny post ---

Nie wiem czy 20D wprowadził rewolucyjne i przełomowe rozwiązania.
    20D da tobie taki sam obrazek jak 350D.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów