Dziękuję wszystkim za oświecenie i uspokojenie
Długo nie odpisywałam bo zdobywałam wiedzę w zakresie ps (tutoriale) i gromadziłam następne przemyślenia i pytania Pozwolicie, że będę się w tym wątku trochę rozpisywać i edukować, ale tak krok po kroku? Być może znajdzie się ktoś, kto skróci moje męki
Pytanie 1, z wielu
Zabrałam się do pracy i szału nie ma. Najbardziej zależy mi na wykorzystaniu w ps możliwości tilt-shift w odniesieniu do portretu.
A więc... wczoraj ze 3 godz dochodziłam do prostego i jakże oczywistego (teraz) wniosku, że nie wszystkie zdjęcia można przerobić wykorzystując opcję tilt-shift, głownie chyba chodzi o perspektywę, kręte drogi, skosy, krzywe linie itp. Dziwnie to wtedy wygląda i nie naturalnie rozmywa tło. Nie chodzi mi o efekt miniatury tylko o rozmycie portretów jak np. tu:

https://www.youtube.com/watch?v=2cqBHNPdXeo

Ileż ja się tutoriali naoglądałam, ile zdjęć "zepsułam", a wniosek okazał się bardzo prosty- jest odpowiednie zdj jest efekt, ale...w dalszym ciągu coś robię źle. do czasu 1.35 wszystko idzie świetnie a później nie ogarniam momentu w którym autor ma "zaznaczenie postaci" i może lukę wypełniać...tłem??? po co to robi? jak osiągnąć to zaznaczenie? Pewnie jakiś skrót klawiszowy? Mnie to zaznaczenie znika po pierwszym kliknięciu "ok" i utworzeniu nowej kopii z warstwą. Mogę sobie klikać jak autor w te okienka a "zaznaczenia postaci" z minuty 1:42 nie ma. Pewnie dlatego rozmycia, które powstają na tle są ok ale przy krawędziach postaci robi się "poświata" tym większa im większe chcę zrobić rozmycie.
Przepraszam, za sposób tłumaczenia ale inaczej nie potrafię...jeszcze
Help