Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: JAKI PORTRET do 300D ???

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Drugą sprawą jest to, że obiektyw portretowy powinien miękko rysować i tu pojawia się pewien problem z 50-ką która po prostu jest za ostra
    To wcale nie jest tak, albo raczej tak być nie musi. Najlepiej mieć obiektyw w którym soft można załączyć, lub wyłączyć - vide EF 135.
    Jurek, powiedz ileuużywałeś obiektywów portretowych ? To o czym pisze Arkan to nie jest zmiękczenie widziane na folderach reklamowych tandetnych filtrów zmiękczających... EF85/1.8 jest delikatnie miękki i nawet portret starca nie będzie wyglądał karykaturalnie...
    Co do obiektywów z włączanym softem to jest masa na rynku... Cały jeden, w dodatku raczej średni...
    I lepiej mieć ostry obiektyw i dokupić do niego Softara niż coś co będzie zawsze miękkie...

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To takie fotograficzne abecadło i przepraszam, że je przypominam...
    Dziękujemy
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostry obiektyw dla fotografii dziecięcej, czy 'dziewczecej' jest najczęściej niepożądany. Natomiast zmiękczony portret starca wygląda karykaturalnie.
    Oczywiście Jurku masz rację - trochę uogólniłem, ponieważ najczęściej portretuję mojego synka i żonę. Prawdą jest natomiast, że panie bardzo źle reagują na portrety "dermatologiczne", a to niestety jest 50-ka przy f2.8.

Arkan

[ Dodano: 11-10-2004 ]
    EF85/1.8 jest delikatnie miękki i nawet portret starca nie będzie wyglądał karykaturalnie...
    Będzie o tyle, że oko dziadka będzie ostre a ucho już nie :wink: . Ja zrozumiałem, że Jurkowi chodzi o to, że twarze o mocnych i wraźnych rysach (takie twarze rzeźbione wiatrem i upływem czasu) nalerzy portretować w sposób twardy, aby dokładnie odzwierciedlić ich wygląd i fakturę skóry. Prawdą jest natomiast, że 85/1.8 jest wybitny do portretu - dzieci i panie miękko 1.8-2.8, a pow. 2.8 żyletka.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Jurek, powiedz ileuużywałeś obiektywów portretowych ?
    Prawie wszystkie, które były powszechnie dostępne w latach 70-tych, 80-tych i aż do początku 90-tych Krótko mówiąc specjalnie miękkich wówczas nie było w ogóle, albo prawie w ogóle. Zmiękczałem bądź to filtrem zakładanym na obiektyw aparatu, albo dopiero pod powiększalnikiem!
    Te szkła z możliwością załączania soft'u produkuje się chyba powszechnie dopiero od dość niedawna?
    Oczywiście, że masz rację mówiąc iż lepiej mieć ostry obiektyw, który można zmiękczać filtrem, niż permanentnie miękki :wink: Dodałbym do tego żartobliwie, że w czasach PS'a w ogóle jakiekolwiek 'udziwnione' obiektywy tracą sens, jeśli nawet 'walącą się' architekturę prostuje się programowo

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

ostatnio bawilem sie znajomego 85 mm 1.2 L poprostu bajka : 8)

szkielo zaczelo mi sie bardziej podobac od 24-70L
    plastyka twarzy kolorki kontrast....tylko cena zabija
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów