Witam, zakupiłem niedawno system cokin P do swojego zestawu.
Aktualnie posiadam Polara kołowego (nakręcany na obiektyw) czy jest szansa na podpięcie go do systemu cokin, czy czeka mnie wymiana filtra na dedykowany do cokin?
Witam, zakupiłem niedawno system cokin P do swojego zestawu.
Aktualnie posiadam Polara kołowego (nakręcany na obiektyw) czy jest szansa na podpięcie go do systemu cokin, czy czeka mnie wymiana filtra na dedykowany do cokin?
ciezko tego razem uzywac, wiec sa dwa rozwiazania:
1. kupic dedykowany do systemu Cokin (zamienniki P164 mozna znalezc w przyzwoitych cenach i to moze byc zupelnie wystarczajace jakosciowo, np. https://www.amazon.de/Polaroid-Filte...3881628&sr=8-2)
2. uzywac nakrecanego polara i polowki trzymac w rece
3. Można też używać nakręcanego polara i w niego wkręcić cokina. Nieco kłopotliwe, ale się da.Acz może być ryzyko winietowania na szerokim kącie - i to od adaptera, a nie uchwytu.
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
wiele lat tak focilemdopoki jakies 1,5 roku temu nie sprawilem sobie 100-tki. i malo ze sie przyzwyczailem... wole na spokojnie z holderem i filtrami nalozonymi. o wiele latwiej uniknac zlego ustawienia twardej polowki
z tym ze w NL twarde polowki to podstawa, moze z 90% zdjecza granica, gdzie gdzie krajobraz dostaje skladowej wertykalnej, odsetek miekkich polowek mi wzrasta
![]()
No właśnie się zastanawiałem, czy z połówki hard nie robi się soft przy trzymaniu w ręku, ale prawie nie używam twardej i nie pamiętam, żebym w ogóle używał jej w takiej konfiguracji.
Choć faktem jest, że odległość od filtra do obiektywu może mieć znaczenie. Np. przed laty dla filtrów gradientowych wschodnioniemieckiej Agfy zalecana była odległość od przedniej soczewki do filtra wynosząca 25-35% ogniskowej, a dla filtrów połówkowych - 40%. :O
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne