Popelnilem blad piszac o "uniwersalnosci", powinno byc "najczesciej przeze mnie uzywanymi". Inaczej piszac, kazdy ma swoja inna "uniwersalnosc" i bawiac sie czy pracujac z obiektywem wybiera ten najbardziej pasujacy do tego co ma zrobic i tego jakie zdjecia najbardziej lubi robic.
Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 05-05-2017 o 17:58
Kupiłem Tamrona 18-200 vc, wiem że zoom to kompromis. Różnicy w jakości zdjęć pomiędzy min a Canonem 18-55 stm nie widzę (cóż oba kity).Na spacerki i wyjazdy wystarczy.Co do stałej to się zgadzam 50 na imprezki domowe zawąska, a 24 na spacerki zbyt szeroka.
To jest jedna uniwersalność zakresu ogniskowych. W przypadku rozważanych uniwersalnosci faktor 1.6 zadziała odwrotnie :-)
Ale zgadzam się z komentarzem do tamtego posta, coś w tym jest ze najczęściej używane przezemnie również ogniskowe na apsc i ff są odpowiednio 50 i 35
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Zawsze myślałem, że to z powodu niskiej ceny 50, ale po twoim poście ta teoria się sypie...
Dajcie spokój. 50mm na cropie to nie jest uniwersalna stałka. Dlatego warto przejść na FF![]()
do wyboru postawiłbym jeszcze 35/2 IS. Fajny na FF i na cropie robi za standard jak 50-tka na FF.
Po prostu...fotografia
Dokładnie, moja ulubiona ogniskowa na cropie i najczęściej używane skło na ff