:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?
:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?
ale o co chodzi?
co zanczy ciemne pomieszczenie?
a pomysl... czy da sie ustawic poprawinie ostrosc w ciemnosci?
Podnies lampe aprat poblyska ( cos jak blyski spawarki) i potem potwierdzi ustawienie ostrosci.
Poza tym pewnie to nie tyle nieostre co poruszone zdjecia. Jakie masz czasy ?
Wrzuc tu jakies zdjecie to wtedy bedzie mozna cos poradzic.
Poza tym proponuje jasniej i preczyjniej formulowac pytania !!!
podpis...
A AF łapie ostrość? Pewnie czasy za długie i robisz poruszone zdjęcie.
EDIT: Aha, WKF: "foto-grafia" oznacza OIDP rysowanie światłem, więc w ciemności ta metoda się nie sprawdza![]()
Ostatnio edytowane przez piast9 ; 30-04-2006 o 22:50
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ja myślę, że sporo pomogłaby zewnętrzna lampa blyskowa.Zamieszczone przez 1507
Przede wszystkim zapewniłaby ona wspomaganie autofokusa, a ponadto moc takiej lampy jest znacznie większa niż wbudowanej.
Ktorą lampę wybrać, juz napisaliśmy:
http://canon-board.info/showpost.php...20&postcount=3
A potem aparat w tryb M, czas na 1/60, przyslonę w granicach f/4-5,6 i ognia. Powinno być OK.
aparat wykonuje błyski ale nie ustawia ostrości tam gdie ja chcę
Pewnie masz aktywne wszystkie pkty AF i aparat wybiera sobie sam na co ma ostrzyć.Zamieszczone przez 1507
Zacznij używać jednego, najlepiej środkowego pktu AF, potem FEL, przekadrowanie i strzał :-)
ponadto nie bez znaczenia jest jasnosc szkla i USM lub jego brak
podpis...
Czyli najprawdopodobniej aparat nie wie gdzie chcesz tę ostrość ustawić.Zamieszczone przez 1507
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
1. Jeśli jest ciemno to skąd wiesz gdzie ustawić ostrosć skoro nie widzisz przedmiotu, na który ustawiasz ostrość - aparat pewnie gdzieś ostrość ustawił ale nie jesteś w stanie tego zweryfikować z racji panujących ciemności.
2. Być może nie może ustawić - błysk stroboskopowy w połączeniu np z Tamronem, którego widzę posiadasz (dość wolny AF nawet w porównaniu z KIT-em) czasem nie wystarcza. Zewnętrzna lampa ze wspomaganiem AF (czerwona lampka) rozwiązuje na ogół sprawę.
3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.
350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX
jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.