Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: canon + ciemne pomieszczenia

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Kolego, masz typowy syndrom przejścia z kompakta na lustro. Z lustrem jest podobnie jak w samochodami Ferrari, są piękne i szybkie ale nie wybaczają błędów. Powyżej koledzy opisali co zrobić aby złapać ostrość od biedy możesz sobie poświecić w punkt latarką aby złapać ostrość (choć to może być dość trudne bo każdy z nas ma dwie ręce). Miałem 350D i ostrzył bardzo dobrze, choć faktycznie przy bardzo słabym oświetleniu potrafił się zgubić. To tylko elektronika i musisz wziąść na ten fakt poprawkę.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507
    może za dużo wymagam od zanona.
    to moze wrocisz do dscf 828

a tak powaznie - mozesz podac dokladne parametry przy jakich robisz te zdjecia?? czas, przesłona, opisz to "ciemne pomieszczenie" - to wiecej powie niz cyt. - "nie lapie mi ostrosci tam gdzie ja chce".. podaj jakies konkrety - latwiej bedzie pomoc ..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.
    Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.
    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gapollo
    Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.
    Zgadzam się, ale koledze o takie fotki chyba nie chodzi

Cytat Zamieszczone przez 1507
    jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.
    Nie Ty pierwszy z lustra po kompakcie niezadowolony jesteś. Dwie mozliwosci: sprzedaz lustra albo podciagniecie warsztatu.

Co do kompaktu: z racji malutkiej matrycy (wielkosc geometryczna), dysponuja wieksza GO, elektronika aparatu ma wiec latwiej ustawic ostrosc. A tak przy okazji pokaz mi ostre zdjecie z kompakta (w odniesieniu do tamrona np).

Co do Tamrona: zauwazyles pewnie ze AF w tym obiektywie jest nieco ociezaly, wiec krotkie strobo z flesza mu nie wystarcza. Pewnie jakbys zapial szkło canona z USM to by sie wyrobił bez problemu.
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów